«Φωτιά» έχει πάρει η αμόλυβδη: Που θα φτάσει το «ράλι» του πετρελαίου

«Φωτιά» έχει πάρει η αμόλυβδη: Που θα φτάσει το «ράλι» του πετρελαίου

Μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με τους Έλληνες να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να μετακινηθούν.

 

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων επισημαίνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι σκαρφαλωμένη στο 1,61 ευρώ ανά λίτρο πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (1,437 ευρώ ανά λίτρο).

Αιτία η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων αλλά και της υψηλής φορολογίας.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών η τιμή ξεπερνά το 1,95 ευρώ /λιτρο σε Σποράδες Κυκλάδες και σε Δωδεκάνησα ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης είναι η υψηλότερη που καταγράφεται τα τελευταία 5 χρόνια.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου η οποία κοντεύει τα 80 δολάρια το βαρέλι καθώς και οι φόροι έχουν στείλει «στα ύψη» στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα, χαρίζοντάς της μια από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ μεταξύ των κρατών με την ακριβότερη βενζίνη.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, ο βασικός παράγοντας των υψηλών τιμών, έχει σχέση με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων (ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 ευρώ.

Το πετρέλαιο

Σήμερα, Παρασκευή, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 79,65 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αν και δεν έχει φτάσει το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ πάνω από τα 80 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) παρουσιάζει άνοδο 0,2% στα 61,7 δολάρια το βαρέλι. Eίναι η έκτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για τις τιμές.

Ώθηση στην τιμή έχουν δώσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, δηλαδή στον τρίτο ισχυρότερο παραγωγό του ΟΠΕΚ. Το ράλι τροφοδοτεί και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, σε συνδυασμό με προβλήματα στο δίκτυο προσφοράς της Νιγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ