Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν, η εφορία κατάσχει

Πώς να «διασφαλιστείτε»; - Απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις δίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδα

Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν, η εφορία κατάσχει

 

 

Μπορεί ο αριθμός όσων χρωστάνε στην εφορία να περιορίστηκε κατά περίπου 60.000 φορολογούμενους, πλην όμως τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται. Το όπλο της εφορίας; Κατασχέσεις, κατασχέσεις, κατασχέσεις.

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εισπράξει τους φόρους που μένουν απλήρωτοι οι οποίοι μήνα με τον μήνα φουσκώνουν την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται με το πόδι στο… γκάζι και κατάσχει ότι βρεθεί στο πέρασμά της!

Τον Μάρτιο οι οφειλές που δεν πληρώθηκαν ανήλθαν σε 776 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 708 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα φρέσκα ληξιπρόθμεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,555 δις. ευρώ ενώ μαζί με τις παλαιές οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα 101,641 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 14,110 δις. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Όσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται ο εισπρακτικός μηχανισμός ανεβάζει ταχύτητες με τα κατασχετήρια να εκδίδονται με τη μορφή πολυβόλου. Μόνο το Μάρτιο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- κυρίως κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς- αυξήθηκαν κατά 21.275, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων να έχουν φθάσει στο 1.109.971, έναντι του 1.720.690 που μπορούν να υποστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία ανέρχεται σε 3.907.847.

Οι κατασχέσεις αλλά και οι ρυθμίσεις που τρέχουν έφεραν έσοδα στα ταμεία 454 εκατ. ευρώ από τα νέα χρέη.

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδα απαντά σε τρεις ερωτήσεις για το τι πρέπει να κάνει ένας οφειλέτης:

Αν λάβω εξώδικη όχληση από την τράπεζα ή κάποιο δικαστικό έγγραφο για καθυστερούμενες δόσεις τι πρέπει να κάνω;

Απευθύνομαι άμεσα είτε σε Δικηγόρο είτε στην καταναλωτική οργάνωση της οποίας είμαι μέλος ώστε να με καθοδηγήσει και να μου συστήσει Δικηγόρο, επιστημονικό συνεργάτη στην περίπτωση που δεν έχω δικό μου Δικηγόρο.
Γενικά, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Οικονομία και να μην διστάζουμε να ζητούμε επιστημονικές συμβουλές είτε από εξειδικευμένους επιστήμονες είτε από τις ενώσεις καταναλωτών στις οποίες είμαι μέλος. Η γνώση και η ενημέρωση οδηγούν στην πρόγνωση και την πρόληψη σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Η Εφορία μπορεί να κατάσχει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό μου για οφειλές μου προς το Δημόσιο;

Ναι, υπό τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις του άρ. 31 ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων):
Εξαιρούνται ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ όμως κατασχέσεως εις χείρας τρίτων(ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ) : α) τα εν άρθρω 17 του παρόντος Ν. Διατάγματος κινητά πράγματα, β) τα υπό ειδικών νόμων διατηρηθέντων εν ισχύι δια του άρθρου 52 του Εισαγ. Νόμου Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας προβλεπόμενα ακατάσχετα, γ) η εταιρική μερίς επί προσωπικών εταιριών, δ) αι απαιτήσεις διατροφής εκ του νόμου ή εκ διατάξεως τελευταίας βουλήσεως, ε) τα ¾ των απαιτήσεων εκ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων καταβαλλομένων περιοδικώς, επιτρεπομένης όμως κατασχέσεως επί του ¼ αυτών δια τα όμως το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων των απαιτήσεων τούτων, στ) τα 4/5 των ημερομισθίων, επιτρεπομένης όμως κατασχέσεως τούτων και ζ) το ½ των εφ’ άπαξ καταβαλλομένων, υπό οιουδήποτε ασφαλιστικού φορέως, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ όμως Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, επιτρεπομένης όμως κατασχέσεως επί του ½ αυτών δια τα όμως το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων τούτων.
«Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, όμως περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του όμως τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.»
«Κατασχέσεις, που έχουν επιβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών σε βάρος οφειλετών που υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, αίρονται ή περιορίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη.»

Αν έχω οφειλές σε τράπεζα από δάνειο ή άλλη αιτία, η τράπεζα έχει την δυνατότητα να κατάσχει τις τυχόν τραπεζικές καταθέσεις μου από τραπεζικό λογαριασμό μου;

Απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το Δημόσιο, για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Α’ 90). Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο (άρ. 20 Ν. 4161.2013). Με δήλωση λοιπόν του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.
Καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς ή συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ και κατά το υπερβάλλον του ποσού των 1.500 για ατομικό λογαριασμό ή 2.000 Ευρώ για κοινό λογαριασμό είναι πλέον σύμφωνα με τον νέο νόμο 4161/2013 κατασχετές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ