Έρχονται τα πάνω – κάτω στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών

Έρχονται τα πάνω – κάτω στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών


 

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στις πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα απλήρωτα κοινόχρηστα ή με άλλες διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα τεθεί σε εφαρμογή σε έξι μήνες και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Ο θεσμός εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή προσφυγής στα δικαστήρια που είναι και πιο κοστοβόρα και οι αποφάσεις εκδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δηλαδή τις αμοιβές του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται βεβαίως και τα έξοδα του δικηγόρου που είναι απαραίτηρος.

Η ουσία είναι ότι ειδικά για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, που σε πολλές πολυκατοικίες ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε λογαριασμούς ακόμη και από το 2012, μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Από την άλλη, αν δεν έρθει κάποιο από τα δύο μέρη στο τραπέζι του διαλόγου, τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.

Ποιες διαφορές επιλύονται

Αστικές και Εμπορικές Διαφορές - Εγχώριες και Διασυνοριακές Διαφορές.

Πριν ή κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. Για διαφορές κάτω των 5000€, δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου. Οι διαφορές συνιδιοκτητών υπάγονται υποχρεωτικά στη διαμεσολάβηση.

Ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από την σχέση οροφοκτησίας. Ιδιοκτήτες από την σχέση κάθετης . Διαχειριστές και ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών. Διαφορές μεταξύ γειτόνων.

Πότε θα γίνει η διαμεσολάβηση πράξη

Μέχρι 17-10-2018 : Τα μέρη εθελοντικά επιλέγουν να επιλύσουν τη διαφορά εξωδικαστικά, με διαμεσολάβηση.

Από 17-10-2018: Πριν από την κατάθεση της αγωγής, υποχρεωτική προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά με διαμεσολάβηση.

Θα είναι μια σύντομη διαδικασία και μια νομικά ισχυρή συμφωνία και θα εκδίδεται ένας τίτλος εκτελεστός (αρθ. 184 ν. 4512-2018 και άρθ. 904 ΚΠΟΛΔ).

Το κόστος

Υπολογίζεται ότι το κόστος του διαμεσολαβητή θα φτάνει τα 200 – 250 ευρώ και θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Θα είναι ένα επιπλέον κόστος ώστε να γλιτώσουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ