Έτοιμο το σχέδιο της Qualco για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

Έτοιμο το σχέδιο της Qualco για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

 

 

Στα χέρια της διοίκησης της βρίσκεται το σχέδιο αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων χρεών που εκπόνησε η κοινοπραξία των εξειδικευμένων συμβούλων με επικεφαλής την εταιρία Qualco.

Η εταιρεία συμβούλων Qualco, στην οποία έχει αναθέσει η επιχείρηση τη διαχείριση των ανείσπρακτων λογαριασμών, της έχει παραδώσει τις προτάσεις για το πώς θα κλείσουν οι μεγάλες «τρύπες» που έχουν αφήσει οι «μπαταξήδες» στα ταμεία της. Αναμένεται η έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα χρέη των τελικών πελατών (δηλαδή όσων έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.) που φτάνουν στα 700 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα 500 εκατ. ευρώ όσων βρίσκονται σε διακανονισμό.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τον Μάιο στους θεσμούς. Η αντιμετώπιση του γόρδιου δεσμού των οφειλών που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την ΔΕΗ, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αντικείμενο έντονης κριτικής, λόγω της στασιμότητας που εμφανίζει.

Η Qualco, μεταξύ άλλων, θα σχεδιάσει ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης και παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (τμηματοποίηση χαρτοφυλακίων, διαμόρφωση στρατηγικών, εφαρμογή λύσεων διακανονισμού κλπ ).

Όσον αφορά στη συνολική προϋπολογισμένη δαπάνη των υπηρεσιών της, μερίδιο 11,7% (1.400.000 ευρώ) αφορά την εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών, την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμό συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους, τη μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης /τιτλοποίησης απαιτήσεων, το σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων καθώς και τις τυχόν αναγκαίες εξαμηνιαίες επικαιροποιήσεις των προαναφερθέντων παραδοτέων.

Το υπόλοιπο 88,3% (10.600.000 ευρώ) αφορά σε αμοιβή του αναδόχου υπό την αυστηρή προϋπόθεση είσπραξης των οφειλόμενων ποσών (success fee).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ