Αλήθειες και ψέματα για το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αλήθειες και ψέματα για το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Θα ωφεληθούν όλα τα νοικοκυριά από τα νέα τιμολόγια υπολογισμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας; Όχι είναι η απάντηση. Για τους περισσότερους οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. Θα υπάρξουν κάποιοι που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα; Ναι είναι η απάντηση αλλά είναι πολλοί λίγοι και αυτοί που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις; Κλείνει η «παγίδα» που υπήρχε για τα νοικοκυριά ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών; Ναι είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθώς τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν κάτι παραπάνω τώρα τον χειμώνα λόγω των κλιματιστικών, δεν θα κινδυνεύουν στο εξής να πληρώνουν έως και 70-80 ευρώ επιπλέον για μια και μόνο κιλοβατώρα.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για τα νέα τιμολόγια ΥΚΩ, αναπτύχθηκαν διάφοροι «μύθοι». Ότι επιβαρύνονται όσοι έχουν ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο. Ότι κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερα κλπ. Οι μύθοι διαλύονται με τους αριθμούς και οι αριθμοί έχουν ως εξής:

  1. Όσον αφορά στην ημερήσια χρέωση, για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που καταναλώνουν έως και 1600 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, οι διαφορές στις χρεώσεις είναι ελάχιστες. Το νοικοκυριό των 800 κιλοβατωρών, θα πληρώνει 5,52 ευρώ αντί για 5,59 ευρώ που σημαίνει ότι η διαφορά δεν θα γίνει καν αντιληπτή. Το ίδιο ισχύει και για τις 1200 κιλοβατώρες (διαφορά 11 λεπτά του ευρώ στο τετράμηνο), το ίδιο ισχύει και για τις 1600 κιλοβατώρες (14 λεπτά διαφορά με το κόστος να διαμορφώνεται στο εξής στα 11 ευρώ).
  2. Οι πραγματικά κερδισμένοι είναι αυτοί που καταναλώνουν 2000-2100 κιλοβατώρες (και δεν είναι λίγοι). Στις 2001 κιλοβατώρες, το τιμολόγιο ΥΚΩ έφτανε μέχρι τώρα στα 79,78 ευρώ και θα περιοριστεςί στα 31,125 ευρώ με τη διαφορά να ανέρχεται στα 48,65 ευρώ ανά τετράμηνο (χωρίς τον ΦΠΑ). Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή η διαφορά είναι ανά τετράμηνο, τότε το ετήσιο όφελος μαζί με τον ΦΠΑ ξεπερνά τα 150 ευρώ.
  3. Ζημιά θα υποστούν μόνο τα νοικοκυριά που έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση. Στις 4000 κιλοβατώρες προκύπτει επιβάρυνση 21,52 ευρώ και στις 5000 κιλοβατώρες προκύπτει επιβάρυνση 61,64 ευρώ.
  4. Στο νυχτερινό τιμολόγιο αλλάζουν τα δεδομένα. Η μία ενιαία τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα ανεξαρτήτως κατανάλωσης για το ΥΚΩ, θα αντικατασταθεί από την κλίμακα που ισχύει και για την ημερήσια χρέωση. Έτσι, τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 1600 κιλοβατώρες θα κερδίσουν ενώ τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 2000-2500 κιλοβατώρες θα αρχίσουν να χάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ