Τέλος στις φθηνές on line αγορές – Καταφθάνει ο ΦΠΑ

Έρχονται τα πάνω - κάτω στους καταναλωτές

Τέλος στις φθηνές on line αγορές – Καταφθάνει ο ΦΠΑ

 


Στο Διαδίκτυο στρέφονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους οι Έλληνες καταναλωτές καθώς το 2017 παρουσιάζεται αύξηση τόσο του αριθμού όσων αγοράζουν online όσο και του τζίρου που πραγματοποιείται στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα οι πληρωμές με κάρτες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και τείνουν να εξελιχθούν στο κυρίαρχο μέσο πληρωμής.

Συγκεκριμένα, το 2017 περίπου 3,5 εκατομμύρια Έλληνες υπολογίζεται ότι αγόρασαν μέσω Διαδικτύου προϊόντα και υπηρεσίες συνολικής αξίας 4,5-5 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ που ήταν το 2016. Στην Ελλάδα πλέον λειτουργούν περίπου 7000 επιχειρήσεις με ψηφιακό κανάλι πωλήσεων από όπου οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν το 75% των online αγορών τους.

Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Νέο νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2021 και θα ορίζει όλες τις παραμέτρους εφαρμογής του σχετικού φόρου σε διασυνοριακές πωλήσεις προϊόντων μέσω διαδικτύου. Σκοπός είναι να ανακτηθεί το εκτιμώμενο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνεται από τις online πωλήσεις κάθε χρόνο.

Με στόχο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε νομοθετικές αλλαγές στο σύστημα του ΦΠΑ, προκειμένου να διευκολύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις, ιδίως τις νεοσύστατες και τις ΜμΕ, να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα διασυνοριακά στο Διαδίκτυο.

Στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, εταιρείες, οι οποίες πωλούν στο εξωτερικό διαδικτυακά, θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ με τον ίδιο τρόπο, όπως και για τις πωλήσεις στις δικές τους χώρες. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος - μέλος του τελικού καταναλωτή, οδηγώντας σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. Αυτό θα καταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες αποδοτικότερες και θα αυξήσει τη διασυνοριακή συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες προβλέπουν την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις ΜμΕ που πωλούν προϊόντα online. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΦΠΑ για τις διασυνοριακές πωλήσεις κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως, θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας καταγωγής των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 430.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα ωφεληθούν από τους νέους κανόνες. Τα οφέλη για τις ΜμΕ αναμένεται ότι θα μεταφραστούν σε εξοικονόμηση 100.000 ευρώ ετησίως. Οι νέοι κανόνες, που αφορούν τις startup, θα τεθούν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ