Μετά τις κατακραυγές έρχονται και μειώσεις στο φυσικό αέριο

Τι αλλαγές έρχονται από τις αρχές του νέου έτους

Μετά τις κατακραυγές έρχονται και μειώσεις στο φυσικό αέριο

 Στην Ελλάδα των μνημονίων και των κοινωνικών μερισμάτων οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά και το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη.

Μετά τις κατακραυγές έρχονται σημαντικά μειωμένα τιμολόγια από το 2018 για τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων χρήσης των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίουαπό 1ης Μαΐου 2017 ο ΔΕΣΦΑ, όφελος που αναμένεται να μετακυλισθεί και στα τελικά τιμολόγια για επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσουν φέτος λιγότερα για να ζεσταθούν σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος είναι στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή μειωμένη κατά 6,9%. Η εξοικονόμηση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει για θέρμανση φυσικό αέριο έναντι ενός που καταναλώνει πετρέλαιο φτάνει το 40%. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδος τη δυνατότητα αυτού του εναλλακτικού καυσίμου για θέρμανση, παρά μόνο όσα βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

Στην Αττική, μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου παρά μόνο εάν υπήρχε απόφαση γενικής συνέλευσης των ενοίκων της πολυκατοικίας (50 συν 1). Η κατάργηση της υποχρέωσης του «50 συν 1» σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης που εφάρμοσε η ΕΔΑ Αττικής απεγκλώβισε φέτος 10.000 νοικοκυριά. Οι συνδέσεις νέων νοικοκυριών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος λόγω της δυναμικής τής αυτονομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ