Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις μας: Πώς να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα

Πώς θα αποφύγουμε τα πρόστιμα και την… ταλαιπωρία

Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις μας: Πώς να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα

Σε λίγες ημέρες, οι μπάρες στο μετρό θα κλείσουν κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρουμε πως θα τις… ανοίξουμε τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς. Σε λίγες ημέρες, τα χάρτινα εισιτήρια θα γίνουν… αναμνηστικά κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα σε συρτάρια και πορτοφόλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Σε λίγες ημέρες, η χρήση του κινητού, όταν εντοπίζεται, θα τιμωρείται βαρύτατα ενώ το ίδιο θα ισχύει και για σειρά άλλων παραβάσεων στις οποίες υποπίπτουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Ο χρόνος προσαρμογής τελειώνει οπότε καλό είναι να αφομοιώσουμε τις νέες αλλαγές.

  1. Ξεφορτωθείτε τα χάρτινα εισιτήρια μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μετά δεν θα αναγνωρίζονται. Καλό είναι να μην ποντάρετε σε νέα παράταση.
  2. Από σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε μέσω των αυτόματων μηχανημάτων και το εισιτήριο των 1,4 ευρώ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να αγοράσετε –αν πηγαίνετε για πρώτη φορά στο μηχάνημα- μόνο 5άδα ή 10άδα εισιτηρίων.
  3. Προς το παρόν έχουν εκδοθεί περίπου 170.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών ενώ κανονικά εκδίδονται γύρω στις 250-270.000 σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της «δουλειάς» έχει γίνει και ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Πάντως καλό θα είναι, αν θέλετε κάρτα να μην περιμένετε την τελευταία ημέρα για να την εκδώσετε.
  4. Δεν χρειάζεται να περιμένουν όλοι στις ουρές. Αν δεν θέλουν ονομαστική κάρτα η οποία παρέχεται σε αυτούς που θέλουν ειδικά πακέτα τιμών (μηνιαίες κάρτες, ειδικές τιμές για φοιτητές, ηλικιωμένους κλπ) μπορούν να εκδώσουν μια ανώνυμη κάρτα και από τα αυτόματα μηχανήματα.
  5. Το εισιτήριο το «χτυπάμε» (για την ακρίβεια το ακουμπάμε στην ειδική επιφάνεια) και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από το σταθμό. Χρήσιμο είναι καθώς μας λέει και πόσα εισιτήρια υπάρχουν στην κάρτα μας (αν έχουμε αγοράσει για παράδειγμα το πακέτο των 5 εισιτηρίων ή των 10 που μας δίνει και ένα δώρο) αλλά και πόσα λεπτά υπολείπονται μέχρι να τελειώσει η διάρκεια των 90 λεπτών του εισιτηρίου.
  6. Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Οκτωβρίου αναγνωρίζονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μετά αρχίζουν οι έλεγχοι. Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα, τα μέσα μεταφοράς χάνουν πολλά χρήματα καθώς οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
  7. Όσοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο θα πρέπει να αφομοιώσουν γρήγορα τα καινούργια πρόστιμα του ΚΟΚ καθώς η περίοδος που οι αστυνομικοί θα είναι επιεικείς δεν θα διαρκέσει πολύ. Έτσι, θα πρέπει να καταλάβουν ότι στο εξής, θα τιμωρείται με αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, και η στάθμευση σε ράμπες ΑΜΕΑ και η οδήγηση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και η μη χρήση ζώνης ή κράνους, και η μη χρήση ειδικών καθισμάτων για παιδιά και το πέταγμα τσιγάρου από το παράθυρο.
  8. Η περίφημη σύνδεση των προστίμων του ΚΟΚ με το εισόδημα θα γίνει με υπουργική απόφαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εικόνα για το ποια θα είναι η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ