Μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος (;)

Πώς θα επηρεάσει τις εταιρείες η δημοπρασία ΝΟΜΕ

Μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος (;)

Τα πάνω – κάτω έχουν διαμορφωθεί στη λιανική ρεύματος μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ΝΟΜΕ της περασμένης εβδομάδας.

 

Σημαντικό στοιχείο για τις εξελίξεις του κλάδου της λιανικής ρεύματος από εδώ και πέρα είναι η δημοπρασία ρεύματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία η τιμή αγοράς ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (45,25 ευρώ η μεγαβατώρα), γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για ανάπτυξη επιθετικής εμπορικής πολιτικής από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Έτσι, οι δημοπρασίες ρεύματος, δηλαδή η πώληση από τη ΔΕΗ προς τους υπόλοιπους παίχτες, φθηνού ρεύματος προερχόμενου από τις λιγνιτικές μονάδες είναι το «εργαλείο» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Αρκετές είναι οι εταιρείες οι οποίες θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους καθώς, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, η τιμή που προέκυψε από τη δημοπρασία είναι μη βιώσιμη.

Η υψηλή τιμή για την ενέργεια των 717MWh/h θα ισχύσει για ένα χρόνο και η αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα αλλαγές που θα επηρεάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες επανεξετάζουν τιμολόγια, προσφορές, ακόμα και υπογεγραμμένες συμβάσεις, προκειμένου να κάνουν μικρότερη την έκθεσή τους σε κινδύνους και ορθολογικότερα τα χαρτοφυλάκιά τους.

Συνεπώς το επόμενο διάστημα, αντί να δούμε τον ανταγωνισμό να αναπτύσσεται, η αγορά αναμένει «φρένο» στην επεκτατικότητα των ιδιωτών, ακόμα και επιστροφή πελατών στη ΔΕΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ