«Φουλ» αιτήσεις για φυσικό αέριο κάνουν τα νοικοκυριά – Τι γίνεται με ΔΕΠΑ;

Ποιο είναι το σχέδιο

«Φουλ» αιτήσεις για φυσικό αέριο κάνουν τα νοικοκυριά – Τι γίνεται με ΔΕΠΑ;

Κάθε ρεκόρ φαίνεται ότι σπάνε τα συμβόλαια που συνάπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η λύση για το νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα.

 

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, δηλαδή πριν εκπνεύσει το δεκάμηνο, τα νέα συμβόλαια νοικοκυριών στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ανέρχονται σε 19.500, έναντι 17.500 στο εννεάμηνο, ένδειξη ότι αυξάνονται με ρυθμό... δύο χιλιάδων τον μήνα. Εκ των 19.500, οι 11.100 αφορούν αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων.

Ο ετήσιος στόχος της ΕΔΑ Αττικής, που από 12.000 είχε ανέβει στα 20.000 νοικοκυριά, θα αναθεωρηθεί εκ νέου. Εκτός της δυνατότητας αυτονόμησης, στην έκρηξη νέων συμβολαίων συνέβαλαν καθοριστικά η χαμηλότερη τιμή του αερίου έναντι του πετρελαίου, το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης (έληξε στις 9 Οκτωβρίου, έπεται ωστόσο καινούργιο) και οι νέες τεχνικές για την αυτόνομη σύνδεση διαμερισμάτων με κοινή σωλήνωση και τοποθέτηση μετρητών στο μπαλκόνι κάθε κατοικίας.

Το ρεκόρ σε νέες συνδέσεις δεν είναι μόνο προνόμιο της Αττικής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα φετινά συμβόλαια σε Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία είχαν ξεπεράσει τις 9.200, εκ των οποίων οι 3.350 έκλεισαν κατά το «νεκρό» διάστημα του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με επιδόσεις σε καινούργιες συνδέσεις, ύψους 5.837 από 3.642 πέρυσι (αύξηση 60%) και με τον συνολικό αριθμό υπογεγραμμένων συμβολαίων να διαμορφώνεται σε 300.587, έναντι 285.992 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Κι άλλο χρόνο στην ΔΕΠΑ

Υπουργείο και θεσμοί συμφώνησαν επίσης να δώσουν κι άλλο χρόνο στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των μετόχων των θυγατρικών της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, δηλαδή ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell και την ENI, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η δημόσια επιχείρηση έχει το 51% στις δύο εταιρίες και το 49% οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν και το μάνατζμεντ.

Τα σενάρια που ακούγονται ως προς τις συζητήσεις είναι διάφορα, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάποιο από αυτά. Όπως για παράδειγμα η ΔΕΠΑ να αποχωρήσει από τη μία την ΕΠΑ και να αυξήσει τη συμμετοχή της σε κάποια από τις Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) προκειμένου να αποζημιωθεί με κάποιο τρόπο.
Καμία, όμως, πλευρά δεν επιβεβαιώνει επίσημα τα σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ