«Aγορές των Kαταναλωτών»: Τι είναι, πώς θα οργανώνονται, ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

«Aγορές των Kαταναλωτών»: Τι είναι, πώς θα οργανώνονται, ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Η λειτουργία τους θα εγκρίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των δήμων

Τη δυνατότητα δημιουργίας υπαίθριας αγοράς από συλλογικότητες την «Αγορά των Καταναλωτών» δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σκοπός των συγκεκριμένων αγορών είναι η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και η δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών, μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές προϊόντων.

Θα οργανώνεται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση.

Απαγορεύεται οι συλλογικοί φορείς να απαιτούν χρηματικά ποσά από τους πωλητές για τη συμμετοχή τους στις αγορές αυτές και η εισφορά των πωλητών έγκειται στη δωρεά προϊόντων για την κάλυψη των καταστατικών σκοπών του συλλογικού φορέα.

Η λειτουργία τους θα εγκρίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι φορείς. Το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος, που είναι απαιτητό από τους δήμους, θα μπορεί να είναι εκτός από χρηματικό και σε είδος προκειμένου να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς των δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν:

  • οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,
  • οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί,
  • οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

Απαγορεύεται όσοι συμμετέχουν ως πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές να είναι ταυτόχρονα μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν.

Οι αγορές θα μπορούν να διοργανώνονται μια φορά το δίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ