Ποιοι θεωρούνται «ύποπτοι» για ρευματοκλοπή

Ποιοι θεωρούνται «ύποπτοι» για ρευματοκλοπή
«Τα συνεργεία θα πρέπει να βάλουν στο «στόχαστρο» παροχές που παρουσιάζουν αιφνιδιαστική μείωση ή για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες, όπως επίσης και τις συνδέσεις στις οποίες οι καταμετρητές εντοπίσουν ενδείξεις παρέμβασης».

Με το φαινόμενο των ρευματοκλοπών να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και τη ΔΕΗ να υπολογίζει τα διαφυγόντα έσοδα κοντά στα 125 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ έδωσε χθες το πράσινο φως για αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όσους θα αντιμετωπίζονται ως «ύποπτοι» για ρευματοκλοπή. Όπως αναφέρεται, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι καταναλωτές, για να μην προλάβουν να αποκαταστήσουν τις τυχόν παρεμβάσεις που έχουν κάνει στο «ρολόι». Όπως άλλωστε αναφέρει η ΡΑΕ, ο πιο συχνός τρόπος για την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τις παρεμβάσεις στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται όλη η ποσότητα που καταναλώνεται. Παράλληλα, αναφέρεται στο «εγχειρίδιο», δεν λείπουν και τα κρούσματα παράνομων επανασυνδέσεων ή πλήρους παράκαμψης του «ρολογιού», με την απευθείας σύνδεση της εγκατάστασης με το ηλεκτρικό δίκτυο, για να εμφανίζεται μηδενική η κατανάλωση.

«Φρένο» στις ρευματοκλοπές επιχειρούν να βάλουν οι αυστηροί κανόνες που θέσπισε η ΡΑΕ, για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει από εδώ και στο εξής ο ΔΕΔΔΗΕ τα κρούσματα που εντοπίζει κατά τους ελέγχους των συνεργείων του. Το «εγχειρίδιο» της ΡΑΕ αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες, ενώ ουσιαστικά δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο κυρώσεων για τις ρευματοκλοπές, ορίζοντας για παράδειγμα πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα ή πότε θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Όπως είναι φυσικό, η Ρυθμιστική Αρχή έχει προβλέψει αυστηρές χρεώσεις σε όσους παρανομούν, όπως επίσης και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου, το οποίο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τόσο μεγάλη έξαρση ώστε μόνο για το 2016 η ΔΕΗ να υπολογίζει τα διαφυγόντα έσοδά της σε 120-125 εκατ. ευρώ. Έτσι, όταν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίσουν ρευματοκλοπή, θα ειδοποιούν εγγράφως το οικείο αστυνομικό τμήμα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ θα διακόπτουν ακόμη και την παροχή ρεύματος, όταν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από την παράνομη επανασύνδεση ή όταν η παροχή είχε «σφραγισθεί» λόγω χρεών ή άλλου λόγου. Όσον αφορά το πρόστιμο για την κλεμμένη ηλεκτρική ενέργεια, η τιμή για κάθε MWh (μεγαβατώρα) θα είναι 120 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (αυξημένη δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τις κανονικές τιμές) και 255 ευρώ για τους υπόλοιπους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Παράλληλα, για τον υπολογισμό της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που κλάπηκε θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η στιγμή από την οποία ξεκίνησε να εμφανίζεται αδικαιολόγητη μείωση της κατανάλωσης, με το χρονικό διάστημα υπολογισμού να μπορεί να φτάσει έως και τα 5 χρόνια. Επιπλέον, ο δράστης θα πρέπει να αποζημιώνει τον ΔΕΔΔΗΕ για τις δαπάνες του για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, καταβάλλοντας από 300 έως 750 ευρώ, ανάλογα με το είδος της παροχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ