Με το... χιλιόμετρο θα πληρώνουμε το εισιτήριο στα ΜΜΜ

Με το... χιλιόμετρο θα πληρώνουμε το εισιτήριο στα ΜΜΜ
Θα αυξηθούν τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Πόσο θα αυξηθούν και τι σχέδιο έχει το υπουργείο;

Αν και η αρχική πρόταση ήταν για οριζόντια αύξηση σε όλα τα εισιτήρια και από 1,20 ευρώ να πάνε στο 1,30, πλέον στο τραπέζι πέφτουν κι άλλες προτάσεις, με αυξήσεις από 8% έως και 60%.

Μία σκέψη για να καλυφθεί η αύξηση του ΦΠΑ είναι να υπάρξουν διακυμάνσεις των τιμών και διαφορετικά εισιτήρια ανά διαδρομή. Οι τιμές θα ξεκινούν από 1,20 ευρώ -πιθανότατα για μετακίνηση κοντινών αποστάσεων- και θα φτάνουν έως και τα 2 ευρώ -για τις μεγάλες αποστάσεις.

Στόχος να μην πέσει το βάρος σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα ΜΜΕ

Ο στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει αύξηση στα μεμονωμένα εισιτήρια, δηλαδή για όσους δεν χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να παγώσουν οι τιμές των μηνιαίων των καρτών στα σημερινά επίπεδα.

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, οφείλεται στη μεταβολή του ΦΠΑ από 13% στο 23% που έφερε το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και στην επιβάρυνση από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών που ίσχυσε τις πρώτες ημέρες επιβολής ελέγχου κεφαλαίων, η οποία ανήλθε σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας είναι πλέον αναπόφευκτες και ότι θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016. Προσθέτουν ακόμη ότι οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια θα στηριχτούν στις προτάσεις της επιχειρησιακής επιτροπής που θα συγκροτηθεί με εκπροσώπους όλων των συγκοινωνιακών φορέων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ