«Κούρεμα» σοκ στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

«Κούρεμα» σοκ στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Τα εισοδηματικά κριτήρια που γνωρίζατε μέχρι και πέρυσι για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και τις «χλιδές» -όπου επίδομα εισέπρατταν μέχρι και οι εργένηδες με 30.000 ευρώ εισόδημα- ξεχάστε τα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αύριο περνάει τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και το εισοδηματικό κριτήριο βυθίζεται κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών είναι το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα θέρμανσης, προβλέπει δραστικό «κουτσούρεμα» του εισοδηματικού κριτηρίου. Έτσι, εκεί που πέρυσι πήραν επίδομα ακόμη και καταναλωτές με ατομικό εισόδημα 30.000 ευρώ, για φέτος η εισήγηση μιλάει για περιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου στις 9000-12.000 ευρώ για τον εργένη και κάτω από 20.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά. Αυτό θα είναι ένα ακόμη «χτύπημα» για τους φορολογούμενους για τους οποίους από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα έρχεται το ένα «χαστούκι» πίσω από το άλλο.

Η δραστική περικοπή του εισοδηματικού κριτηρίου, κρίνεται απαραίτητη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης κατά 50%. Βασικός λόγος είναι ότι έχουν υποχωρήσει πολύ τα εισοδήματα -3,7 εκατ. ευρώ οικογένειες σε σύνολο έξι εκατομμυρίων δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ- με αποτέλεσμα δυνητικά, ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος να παραμένει τεράστιος. Όσοι όμως χάσουν το επίδομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι η τιμή την οποία τελικώς θα πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι, θα είναι ακριβότερη κατά τουλάχιστον 15 λεπτά το λίτρο και αυτό παρά την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Σήμερα, αναμένεται το ντεμπούτο του θέρμανσης και η τιμή λιανικής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 86-87 λεπτά ανά λίτρο χωρίς την επιδότηση.

Αξιολόγηση