Σε ιστορικό χαμηλό η τιμή του μαύρου χρυσού - Οι λόγοι

Σε ιστορικό χαμηλό η τιμή του μαύρου χρυσού - Οι λόγοι
Σήμερα η τιμή του πετρελαίου μόλις που αγγίζει τα 40 δολάρια το βαρέλι ενώ ακριβώς πριν ένα χρόνο κόστιζε πάνω από 100 δολάρια. Την Παρασκευή βρέθηκε στα 41.35 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2009.

Στις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το CNN Money, τα νέα είναι εξαιρετικά για τους Αμερικανούς οδηγούς, όμως οι χαμηλές τιμές προκαλούν προβλήματα σε περιοχές άμεσα εξαρτώμενες από την παραγωγή πετρελαίου, όπως το Τέξας και η Βόρεια Ντακότα.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Με απλά λόγια, υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο χρειάζεται. Όταν η προσφορά ξεπερνάει τη ζήτηση, οι τιμές τείνουν να πέφτουν.

Yπερπροσφορά

Η ενεργειακή επανάσταση στις ΗΠΑ δημιούργησε υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου. Και αντί να εξισορροπήσει την αγορά, το παγκόσμιο πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΠΕΚ αποφάσισε τη συνέχιση των ίδιων επιπέδων παραγωγής, παρά τις χαμηλές τιμές. Το καρτέλ αυτό, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, φοβάται περαιτέρω απώλειες μεριδίου της αγοράς από τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλους παραγωγούς. Γι’ αυτό οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους.

Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζουν να αντλούν πετρέλαιο

Προς έκπληξη πολλών, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένει πεισματικά υψηλή. Οι Αμερικάνοι παραγωγοί συνεχίζουν να βγάζουν πετρέλαιο επιθετικά. Παρά τις χαμηλές τιμές, οι πλατφόρμες άντλησης αυξάνονται συνεχώς εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Και αυτή η επιμονή κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η αγορά πετρελαίου δεν θα ισορροπήσει παρά μόνο αν μειωθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ μέσω ενός κύματος συγχωνεύσεων, ή ακόμα και πτωχεύσεων.

Η ζήτηση είναι αδύναμη

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι αναιμική. Οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ οι χώρες που πηγαίνουν καλά, όπως οι ΗΠΑ, εφαρμόζουν πρότυπα αποτελεσματικότητας που περιορίζουν τη ζήτηση για πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες αγορές επιβραδύνουν, περιορίζοντας έτσι κι αυτές την ανάπτυξη της ζήτησης.

Η Κίνα επιβραδύνει

Ο βασικός κινητήρας της παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν, εδώ και χρόνια, η Κίνα. Όμως, η συγκεκριμένη οικονομία συναντά ολοένα και εντεινόμενες δυσκολίες. Η επιβράδυνση περιορίζει την όρεξη της Κίνας για πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου.

Το ισχυρό δολάριο μπορεί να συμπιέσει τη ζήτηση

Όπως όλες οι πρώτες ύλες, έτσι και το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι όταν το αμερικάνικο νόμισμα ισχυροποιείται, καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές στις διεθνείς αγορές. Το δολάριο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 7% φέτος έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων.

Το Ιράν θα μπορούσε να πλημμυρίσει τον κόσμο με περισσότερο πετρέλαιο

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πλέον κάνει την εμφάνισή του και ο παράγοντας Ιράν. Η συμφωνία της χώρας με τη δύση για την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να σημάνει τη διοχέτευση νέου ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, τη χειρότερη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ