Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά

Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά
Η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή.

Ειδικότερα, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση, έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 πολίτες.

Έτσι σήμερα με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνουν γνωστά τα κριτήρια που θα θεσπιστούν για την συγκεκριμένη παροχή αφού θα απευθύνεται στους μισούς απο τους ενταγμένους στο ειδικό τιμολόγιο.

Επίσης ο κ.Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ανέφερε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Υπογράμμισε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τόνισε ότι εκείνος «ως υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο Υπουργός Οικονομικών».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, για να καλυφθούν όλα τα παραπάνω δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις λίστες Λαγκάρντ και Λίχτενσταϊν. Δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του υπουργείο Υγείας θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει στο Υγείας.

Αξιολόγηση