Πώς να αγοράσεις από λάστιχα αυτοκινήτου μέχρι ηλεκτρική σκούπα χωρίς να την πατήσεις

Πώς να αγοράσεις από λάστιχα αυτοκινήτου μέχρι ηλεκτρική σκούπα χωρίς να την πατήσεις
Το κάθε προϊόν έχει τα "μυστικά" του. Αυτό που είναι πιο φθηνό, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακριβότερο είτε διότι φθείρεται γρηγορότερα είτε διότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια είτε διότι δεν κάνει με τον ίδιο τρόπο τη "δουλειά". Πώς όμως μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή; Με μια φράση: ακολουθώντας τις εικονογραφημένες οδηγίες.  Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά όπως ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, ελαστικά κ.α. θα πρέπει να έχουν ετικέτα ενεργειακής απόδοσης όταν διατίθενται στην αγορά. Αυτή την ετικέτα θα πρέπει να μάθετε να την διαβάζετε. Πώς; Μέσα από τις οδηγίες που δημοσιεύονται στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Της Μαρίας Μαυρογιώργη

Η ενεργειακή σήμανση των προϊόντων καθιερώθηκε από την Ε.Ε. προκειμένου οι καταναλωτές ναμπορούν να ενημερώνονται για τις αποδόσεις των προϊόντων, να τα συγκρίνουν μεταξύ τους και να αγοράζουν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο.

Οι συγκεκριμένες ετικέτες περιγράφουν την ενεργειακή απόδοση της εκάστοτε συσκευής και προσφέρουν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να συντελέσουν στην τελική επιλογή του κατάλληλου προϊόντος. Οι 4 κατηγορίες που χωρίζονται είναι οι εξής:

1. Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση της συσκευής περιγράφεται με ένα λατινικό χαρακτήρα, από το A ως το G, και από ένα χρώμα. Η ενεργειακή κλάση της συσκευής δίνει μία σαφή άποψη για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

2. Λεπτομέρειες της συσκευής

Ανάλογα με το είδος της συσκευής, προσφέρονται επιπλέον λεπτομέρειες του μοντέλου και των υλικών του.

3. Χαρακτηριστικά συσκευής

Σε αυτόν τον τομέα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την συσκευή που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας, τη χωρητικότητα, τις επιδόσεις κ.α.

4. Θόρυβος

Αφορά τον θόρυβο που εκπέμπει η συσκευή κατά τη διάρκεια της λειτουργία της σε decibel

Δείτε αναλυτικά τις ετικέτες ορισμένων συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας:

-Ελαστικάαυτοκινήτου

-Πλυντήριο ρούχων

-Ψυκτικές συσκευές

-Ηλεκτρική σκούπα

-Λαμπτήρες

-Τηλεοράσεις

Αξιολόγηση