Πόσο θα κοστίζει το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλους τους νομούς της χώρας

Πόσο θα κοστίζει το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλους τους νομούς της χώρας
Το θέμα έχει αρχίσει να μας "καίει" από τώρα. Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για τη θέρμανση του σπιτιού μας; Θα διατηρηθεί η επιδοματική πολιτική που ίσχυσε πέρυσι για το πετρέλαιο θέρμανσης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις; Αλλάζει αυτό τις ισορροπίες; Μήπως μετά την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν συμφέρουν πλέον τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με ρεύμα; Ακόμη δεν μπορούν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Ωστόσο, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συλλογή των στοιχείων. Πρώτο στοιχείο: προσπαθούμε να "μαντέψουμε" πόσο θα κοστίζει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης σε όλους τους νομούς της χώρας.     

O πίνακας που ακολουθεί, στηρίχτηκε στις ακόλουθες παραδοχές:

1. Πήραμε τις τιμές λιανικής ανά νομό όπως διαμορφώθηκαν πέρυσι.

Φροντίσαμε κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η τιμή διυλιστηρίου να είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει σήμερα. Έτσι, σε επίπεδο προ φόρων, οι τιμές είναι παρόμοιες με αυτές που θα ίσχυαν αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

2. Θεωρήσαμε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην επιδοματική πολιτική και ότι και φέτος, η επιστροφή φόρου, θα ανέρχεται στα 35 λεπτά ανά λίτρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το επίδομα θα διατηρηθεί. Δεν είπε όμως αν θα ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις. Παίρνουμε λοιπόν το ιδανικότερο σενάριο. Προσοχή: Το επίδομα δεν ισχύει για όλες τις ποσότητες που θα αγοράσετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, θα πρέπει να μας ξεκαθαρισουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι. Υπό αυτά τα δεδομένα, η τιμή λιανικής ανά νομό, μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής, δείτε τον σχετικό πίνακα πατώντας ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ