Αντικοινωνικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο

Αντικοινωνικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο
«Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός σε κάθε νοικοκυριό» υποστηρίζει, μιλώντας

στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χωρίς προειδοποίηση κατάσχεση χρημάτων σε τράπεζες, λόγω οφειλής. Επιπλέον, χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την ικανότητα ανταπόκρισης των φορολογουμένων στην «φοροεπιδρομή» που θα δεχθούν τον επόμενο μήνα και «φαινομενικές» τις μειώσεις των εισιτηρίων.

Ειδικότερα, για τους φόρους (εισοδήματος, επιτηδεύματος, πολυτελείας, ακινήτων, ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ), που θα κληθούν να καταβάλουν τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι, η κ. Καλαποθαράκου και ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Παρέμβαση», δηλώνει ότι «είναι αδύνατον τα ήδη πολύ επιβαρημένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, να κληθούν να πληρώσουν άμεσα πέντε φόρους μέσα στο καλοκαίρι». Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, στη «φοροεπιδρομή που ασκεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια» και προτείνει, αφενός να δοθεί χρόνος και αφετέρου να επιβληθούν φόροι, με βάση ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς. «Αυτήν τη στιγμή, είναι άνισο και άδικο το σύστημα, με το οποίο επιβαρυνόμαστε και πλήττεται η μεσαία κοινωνική τάξη, η οποία εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα» προσθέτει.

Η κ. Καλαποθαράκου, σχολιάζοντας τη απόφαση του ΣτΕ για τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο, μιλά για «αντικοινωνικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο» και θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει κάποιος λογαριασμός ακατάσχετος, με ένα μίνιμουμ ποσό σε κάθε νοικοκυριό.

Όπως θεσμοθετήθηκε -διευκρινίζει- ένα ελάχιστο ποσό 1.500- 2.000 ευρώ το οποίο δεν μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες, θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη προστασία των καταθετικών λογαριασμών, σε ακατάσχετο ενός μίνιμουμ ποσού, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή για επιχείρηση. Για λόγους προστασίας ο καταναλωτής θα έπρεπε να έχει ένα μικρό ποσό το οποίο δεν θα το αγγίζει κανείς είτε τράπεζες είτε δημόσιο. Δυστυχώς το δημόσιο, δεν έχει κανέναν περιορισμό απολύτως, εκτός από το ακατάσχετο του μισθού και συντάξεων με βάση κάποιες προϋποθέσεις. Πέρα από τα φυσικά πρόσωπα που παίρνουν μισθό ή σύνταξη, δεν υπάρχει ακατάσχετο ούτε για την κύρια κατοικία ούτε για τους λοιπούς λογαριασμούς που διατηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρέμποροι, οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι ακατανόητο για μας, σημειώνει.

Τέλος, ερωτηθείσα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που διακρίνεται στον ορίζοντα και την επερχόμενη φορολογική ελάφρυνση, όπως και τη μείωση στις τιμές των εισιτηρίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, η κ. Καλαποθαράκου προορίστηκε να σχολιάσει τη μείωση στα εισιτήρια, χαρακτηρίζοντας την «φαινομενική» προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Βεβαίως -επισήμανε- «είναι σημαντικό να μειωθεί το εισιτήριο. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα στην Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση το ενιαίο εισιτήριο του 1,20 είναι θετικό, όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ο ίδιος χρόνος διάρκειας του, 90 λεπτά όχι να μειωθεί στη μια ώρα και 20 λεπτά που σημαίνει ότι το εισιτήριο θα χρησιμοποιείται σχεδόν για ένα μέσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, είναι θετικό ότι μειώνεται η μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών που χρησιμοποιείται στο μετρό από 45 ευρώ σε 30, κατά 32%, είναι όμως πάρα πολύ αρνητικό ότι αυξάνεται η μηνιαία κάρτα την οποία χρησιμοποιεί ο καταναλωτής στο τραμ, το λεωφορείο και το τρόλεϊ κατά 50% δηλ. από 20 ευρώ στα 30 ευρώ. «Έχουμε την αίσθηση -δεν έχουν δοθεί στοιχεία επ΄αυτού από το υπουργείο- ότι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα είναι πολύ περισσότεροι από τους επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ