Ozempic: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες εξαπατούν όσους θέλουν να αδυνατίσουν

Ozempic: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες εξαπατούν όσους θέλουν να αδυνατίσουν

Η νέα αυτή τάση αδυνατίσματος έγινε δημοφιλής επειδή χρησιμοποιείται από κάποιους celebrities.

Στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών έχουν μπει ανυποψίαστοι καταναλωτές, οι οποίοι ψάχνουν στο διαδίκτυο φόρμουλες όπως το Ozempic, που χορηγείται σε διαβητικούς, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη μάχη του αδυνατίσματος.

Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το εν λόγω φάρμακο μέσω διαδικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην πέσουν θύματα phishing επιλέγοντας φθηνότερες προσφορές, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικά όχι σε απώλεια κιλών, αλλά σε απώλεια χρημάτων και προσωπικών δεδομένων.

Η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky έχει εντοπίσει σειρά ιστοσελίδων ηλεκτρονικής απάτης σχετικά με το φάρμακο αδυνατίσματος. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ψεύτικες ιστοσελίδες στις οποίες πωλείται χαμηλού κόστους Ozempic, όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει φόρμα με προσωπικά δεδομένα, όπως όνομα, διεύθυνση και τραπεζικές πληροφορίες. Πρόκειται για scam sites, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες αγορών.

Ozempic: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες εξαπατούν όσους θέλουν να αδυνατίσουν-1

Η νέα αυτή τάση αδυνατίσματος έγινε δημοφιλής επειδή χρησιμοποιείται από κάποιους celebrities. Το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic παρατηρήθηκε ότι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην καταστολή της όρεξης. Οι followers των διασήμων έσπευσαν να αναζητήσουν το φάρμακο για να αδυνατίσουν, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του να αυξηθούν κατά 58% σε ετήσια βάση και αντίστοιχα να αυξηθεί και η τιμή του.

Στις παραπλανητικές ιστοσελίδες όπου πωλούν φθηνότερα το Ozempic, οι ανυποψίαστοι αγοραστές είναι πιθανό να χάσουν χρήματα, πληρώνοντας για ένα «ψεύτικο» προϊόν ή και για το τίποτα, καθώς μπορεί ποτέ να μην λάβουν κάποιο σκεύασμα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι, με δική τους συγκατάθεση, παραχωρούν ακόμα και τραπεζικές τους πληροφορίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε έναν εγκληματία.

Αύξηση των εξαπατήσεων

Ozempic: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες εξαπατούν όσους θέλουν να αδυνατίσουν-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, το anti-phishing σύστημα της Kaspersky απέτρεψε πάνω από 709 εκατομμύρια απόπειρες πρόσβασης σε ιστοσελίδες phishing και απάτης, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η γκάμα των απατεώνων που ακολουθούν τις κοινωνικές και πολιτισικές τάσεις είναι ευρεία, από εισιτήρια Barbenheimer, παιχνίδια ως και για φθηνές διακοπές.

Η Olga Svistunova, security expert της Kaspersky δήλωσε: «Ανακαλύψαμε μια ανησυχητική τάση με παραπλανητικές σελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται έγκυρες προσφορές του Ozempic, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι χρήστες να πέφτουν θύματα οικονομικών απωλειών και παραβίασης δεδομένων. Πιστεύουμε ότι το να ρίξουμε φως σε αυτό το ζήτημα είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ευημερίας και της ασφάλειας των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου απονομής των βραβείων, όταν πολλές διασημότητες αναμένεται να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις όπως τα Όσκαρ έχοντας πρόσφατα χάσει βάρος λόγω Ozempic». Τόνισε πως είναι σημαντικό ότι η αγορά μιας τέτοιας θεραπείας θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω αυθεντικών φαρμακευτικών δικτύων και με συνταγογράφηση.

Ozempic: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες εξαπατούν όσους θέλουν να αδυνατίσουν-3

Χρήσιμες συμβουλές αντι-phishing

Οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

  • Λαμβάνετε φάρμακα μόνο κατόπιν σύστασης πιστοποιημένου γιατρού ή φαρμακοποιού και χρησιμοποιείτε μόνο τα συνιστώμενα και εγκεκριμένα φάρμακα.
  • Σκεφτείτε καλά πριν κάνετε κλικ σε μια προσφορά – όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.
  • Μην ανοίγετε emails και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον αποστολέα.
  • Όταν ο αποστολέας είναι νόμιμος, αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος φαίνεται περίεργο, αξίζει να ελέγξετε τον αποστολέα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.
  • Πριν επισκεφτείτε έναν ιστότοπο, κάντε μια αναζήτηση στο Google για το όνομά του, ελέγξτε προσεκτικά τις κριτικές και επαληθεύστε την ημερομηνία δημιουργίας του μέσω των υπηρεσιών WHOIS.
  • Να είστε προσεκτικοί εάν ο ιστότοπος φαίνεται να έχει καταχωρηθεί πρόσφατα.
  • Χρησιμοποιήστε μια αποδεδειγμένη λύση ασφαλείας κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Χάρη στην πρόσβαση σε διεθνείς πηγές πληροφοριών για απειλές, αυτές οι λύσεις είναι ικανές να εντοπίζουν και να αποκλείουν εκστρατείες spam και phishing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ