Φθηνότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος - Τέλος με τροπολογία η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος -  Τέλος με τροπολογία η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο

Η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς

Τον δρόμο για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος ανοίγει τροπολογία με την οποία καταργείται η ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε σε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καταργεί την προαναφερόμενη ειδική εισφορά η οποία είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023.

Τιμές ρεύματος

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας – το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης – η ειδική εισφορά «έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. . Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το Πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, Θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν Θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές», αναφέρεται σχετικά.

Η ειδική εισφορά 5%

Η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσια τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ίσχυε από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου 2022 με την οποία επιβαλλόταν έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Οι δύο εισφορές αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και κρίθηκε σκόπιμη η θέσπιση τους καθώς ήταν σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συγκέντρωνε έσοδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι επιπτώσεις

Με την τελική μορφή που έλαβε «ειδική εισφορά 5%» η επιβάρυνση είναι περίπου στα 1,75 ευρώ/MWh φυσικού αερίου (με το σενάριο της τιμής του TTF στα 35 ευρώ/MWh) αλλά στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβάρυνση διπλασιάζεται στα περίπου 3,5 ευρώ/MWh καθώς η απόδοση της θερμικής μεγαβατώρας αυξάνεται κατά 50%.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακυλίουν αυτό το κόστος στους προμηθευτές ρεύματος κι εκείνοι με τη σειρά τους στους καταναλωτές φουσκώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πέραν αυτού η ειδική εισφορά είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της εγχώριας παραγωγής καθώς οι ποσότητες ρεύματος που έρχονται από τα σύνορα είναι φθηνότερες έναντι της εσωτερικής αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ