Τινάζουν ξανά την «μπάνκα στον αέρα» οι τράπεζες, με...τρελές αποδόσεις στις προθεσμιακές

Τινάζουν ξανά την «μπάνκα στον αέρα» οι τράπεζες, με...τρελές αποδόσεις στις προθεσμιακές
  Την τακτική της σημαντικής αύξησης των αποδόσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα ακολουθούν οι τράπεζες, προκειμένου να μαζέψουν «καυτό» χρήμα στο γκισέ τους, αφού η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως προς την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις αγορές, μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει. Την ίδια ώρα τα δάνεια δίδονται με το ...σταγονόμετρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω αύξηση τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,88%. Να σημειωθεί ότι το υψηλότερο σημείο που βρέθηκε το επιτόκιο εντός ευρώ ήταν το 5,37%, ενώ στις αρχές του 2011 είχε διαμορφωθεί στο 3,68%. Την ίδια ώρα όλες οι τράπεζες εκτός από τις επίσημες αποδόσεις, προσφέρουν και «ανεπίσημες» οι οποίες εξαρτώνται από τις καθημερινές τους ανάγκες, το ποσό της κατάθεσης, τη σχέση τους με τον πελάτη και βέβαια τις συνθήκες της αγοράς οι οποίες μεταβάλλονται ώρα με την ώρα και όχι μέρα με τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε καλοί διαπραγματευτές μπορείτε να πετύχετε καλύτερα επιτόκια από αυτά που αρχικά σας προσφέρουν. Δεδομένο είναι ότι η απόδοσή τους είναι πολύ υψηλότερη από το ταμιευτήριο και πολύ πιο σίγουρη από άλλα σύνθετα προϊόντα που διαθέτουν οι τράπεζες.

Πάντως ακόμη και μεταξύ των προθεσμιακών καταθέσεων με το ίδιο επιτόκιο υπάρχουν διαφορές. Η κυριότερη είναι η «ποινή» που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες αν κάποιος «σηκώσει» τα χρήματα του νωρίτερα από την λήξη της προθεσμίας, την ίδια ώρα που ορισμένες τράπεζες επιτρέπουν τις αναλήψεις από τον λογαριασμό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έως ένα ορισμένο ποσό.

Ωστόσο θέλει σοβαρή μελέτη για να κατανοήσει πλήρως ο καταναλωτής ποιο ποσό και για πόσο θα πρέπει να δεσμεύσει, τι ακριβώς θα του κοστίσει αν χρειαστεί το κεφάλαιο νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο της επένδυσης και βέβαια ποια θα είναι η τελική απόδοση από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Και βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο «σκόρος» των αποδόσεων είναι ό άτιμος ο πληθωρισμός που τελευταία έχει βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και φυσικά ο φόρος 10% επί της απόδοσης.

Το fpress.gr συγκέντρωσε για εσάς τα «προϊόντα» που λάνσαραν οι τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να σας διευκολύνει έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην προθεσμιακή «Ανεβαίνω Extra» και για ποσά πάνω από 20.000 ευρώ, δίνει απόδοση που φτάνει το 7,5% στο 15μηνο, ενώ η ετήσια μεσοσταθμική απόδοση ξεκινά από 5% και φτάνει το 5,19%

Η Alpha Bank, στις καταθέσεις «Alpha Μηνιαία Πρόοδος», προσφέρει αποδόσεις που φτάνουν ως το 5,05%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό κατάθεσης, ενώ καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη των κεφαλαίων του κάθε μήνα, στην επέτειο του προϊόντος.

Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας "3 Plus 3" προσφέρει επιτόκιο 2,7% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει στην τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki 4 Εποχές», εγγυημένο επιτόκιο καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης που ξεκινά από 4,70% για ποσά από 50.000 έως 199.999 ευρώ και για ποσά πάνω από 200.000 το επιτόκιο αυξάνεται στο 5,20%.

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2012 την 6μηνη κατάθεση προθεσμίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ Superplus 6» για ποσά από 30.000 ευρώ και άνω με επιτόκιο που αυξάνεται σταδιακά στο 7% τον τελευταίο μήνα.

Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους επιτόκιο 6% από το πρώτο ευρώ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσφέρει μέση απόδοση που ξεκινά από 4,71% στο τρίμηνο και φτάνει στο 5,21% στην 16μηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 15.000 ευρώ. Το ΤΠΔ πρόσφατα λάνσαρε την νέα προθεσμιακή κατάθεση 10 δεκατετραημέρων (10 x 14ημέρων) για ποσά άνω των 30.000 με κλιμακούμενο επιτόκιο από 3,70% έως 5,50%

Η Attica Bank για ποσά άνω των 40.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 4,6%, στην κατάθεση προθεσμίας Attica Plus, υπό προϋποθέσεις

Η Εθνική Τράπεζα, στην 18μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Δώρο Εθνικής» με ελάχιστο ποσό 20.000 ευρώ και μηνιαία καταβολή τόκων, διπλασιάζει το επιτόκιο Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι.

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 18μηνη κατάθεση «Με το Παραπάνω», το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,10% για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Η Αγροτική Τράπεζα στην κατάθεση προθεσμίας «ΑΤΕ Διπλασιάζω», προχωρά σε διπλασιασμό του επιτοκίου από το 2,15% στο 4,3% εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες καλό θα είναι να γνωρίζετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ