Αυτοί είναι οι 5 "παραγωγικoί" υπουργοί

Αυτοί είναι οι 5 "παραγωγικoί" υπουργοί
Ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της χώρας έχουν να διαχειριστούν οι νέοι υπουργοί στα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία, αφού δυστυχώς πολλά από αυτά δεν μπορούν να περιμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αναδειχθεί, αν αναδειχθεί, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Όμως ποιοι είναι οι 5 παραγωγικοί υπουργοί;

Ποιος είναι ο νέος υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιάς

Ο Γιώργος Ζανιάς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου (1996-1998, 2004-2008). Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Υπήρξε διεθνής εμπειρογνώμονας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το πλούσιο βιογραφικό του, ο Γιώργος Ζανιάς έχει θητεύσει ως Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ (1998-2001) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2001-2004). Έχει σπουδάσει επίσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία). Έχει διδάξει, ως Μέλος ΔΕΠ, στα Πανεπιστήμια: Οξφόρδης, Κρήτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο, δημοσιευμένο σε διεθνή οικονομικά περιοδικά.

Ποιος είναι ο υπ. Ανάπτυξης Ιωάννης Στουρνάρας

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ.ά. Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ποιος είναι ο νέος υπ. Υποδομών Σίμος Σιμόπουλος

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1970). Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering (1978), για την επιστημονική του έρευνα στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων. Υπηρετεί στο ΕΜΠ επί σαράντα χρόνια συνεχώς, έχοντας σταδιοδρομήσει σε όλες τις θέσεις της διδακτικής ερευνητικής ιεραρχίας από τη θέση του Αμισθου Επιμελητή (1971) ως τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1992) όπου υπηρετεί ως σήμερα, στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας στον οποίο είναι Διευθυντής.

Ποιος είναι ο νέος υπ. ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l`Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Ποιος είναι ο υπ. Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτης

Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες καθώς και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού.