Ταλαιπωρία δίχως όριο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

Ταλαιπωρία δίχως όριο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους
Στις ουρές της εφορίας θα πρέπει να στοιβαχτούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν χαράτσια τα οποία θα τους επιβάλλονταν άνευ λόγου και αιτίας. Οι φόροι που μπορούν να αμφισβητηθούν με επίσκεψη στην εφορία ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ καθώς ο κατάλογος περιλαμβάνει τεκμήρια, το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες, θα υποβάλλουν φέτος ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Εκατοντάδες χιλιάδες εξ' αυτών, θα συνειδητοποιήσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα λόγω τεκμηρίων (δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα του fpress.gr). Εφόσον ανήκουν σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια μπορούν να αμφισβητήσουν:

• Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις

• Όσοι είναι φυλακισμένοι

• Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές

• Όσοι είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας

• Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, οι συγγενείς θα πρέπει να έχουν εισόδημα για να καλύψουν τόσο τα δικά τους τεκμήρια όσο και των παιδιών τους

• Όσοι είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους

• Όσοι προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική

Το γεγονός ότι η φορολογική δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, δεν επιτρέπει στους φορολογούμενους να στείλουν εκ των προτέρων στην εφορία τα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ να ελέγξει την ακρίβεια των ισχυρισμών του φορολογούμενου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα υποχρεωθούν να πάνε στην εφορία με τα χαρτιά ανά χείρας προκειμένου να πείσουν και να γλιτώσουν φόρους.

Μια δεύτερη κατηγορία πολιτών που θα ταλαιπωρηθούν είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μηδενικό εισόδημα οι οποίοι κανονικά υποχρεούνται να πληρώσουν το χαράτσι των 500 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), μόνο και μόνο επειδή έχουν το μπλοκάκι τους ανοικτό. Για να γλιτώσουν, θα πρέπει να κάνουν αναδρομικό κλείσιμο των βιβλίων πληρώνοντας το πρόστιμο. Και αυτό όμως συνεπάγεται επίσκεψη στην εφορία και μάλιστα πολύωρη καθώς απαιτείται να περάσει κάποιος από πολλά τμήματα. Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ.

Η τρίτη κατηγορία, μπορεί να είναι και η πολυπληθέστερη. Ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αυτή τη στιγμή τους πολίτες ότι τα λάθη που εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πέρυσι έχουν διορθωθεί. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να στείλουν οι δήμοι τις δισκέτες με τα καινούργια στοιχεία κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Επίσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι θα αποφύγουν το χαράτσι. Προς το παρόν, έγινε moratorium ενός μήνα και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έρχονται χωρίς χαράτσι. Το πότε θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την πληρωμή του τέλος, θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ