Γλυτώστε το "500άρικο" για το μπλοκάκι σας με 40 ευρώ πρόστιμο. Τι να προσέξετε

Γλυτώστε το "500άρικο" για το μπλοκάκι σας με 40 ευρώ πρόστιμο. Τι να προσέξετε
Να «κλείσουν» τα βιβλία τους έως τις 14 Ιουνίου για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος –ή αλλιώς το χαράτσι των 500 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση σε όλους τους επαγγελματίες- "προτρέπει", το υπ. Οικονομικών, 110.000 χιλιάδες φορολογούμενους με μπλοκάκι που πέρσι υπέβαλλαν μηδενική δήλωση και 130.000 που δεν υπέβαλλαν καθόλου Ε3

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΓΓΠΣ, από σήμερα ξεκινά η εκτύπωση και αποστολή ειδοποιητηρίων σε όλους τους επαγγελματίες που διατηρούν «μπλοκάκι», προκειμένου να ενημερωθούν για αυτή τη δυνατότητα.

Το fpress.gr σας παρουσιάζει τα συν, τα πλην και τα πρέπει της συγκεκριμένης ενέργειας

Η διακοπή των εργασιών είναι μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να ληφθεί ύστερα από σκέψη.

Τι θα πρέπει να συνυπολογίσετε;

  1. Πρώτον αν θα θυσιάσετε μια πηγή εσόδων μόνο και μόνο για να γλιτώσετε από το 500άρικο.
  2. Δεύτερον αν είστε έτοιμοι να θέσετε τον εαυτό σας αντιμέτωπο με τον φορολογικό έλεγχο.
  3. Και τρίτον αν είστε πρόθυμος να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία που συνεπάγεται το «κλείσιμο» των βιβλίων στην εφορία.


Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

- Αν το εισόδημά σας από το μπλοκάκι δεν υπερβαίνει τις 5000 ευρώ, τότε μπορείτε να εισπράξετε το συγκεκριμένο ποσό με απόδειξη δαπάνης. Το μείον στην όλη ιστορία είναι ότι πρέπει να πληρώσετε το χαρτόσημο το οποίο θα μειώσει τη συνολική σας αμοιβή κατά 2,4% έως 3,6%.

-Αν η αμοιβή σας υπερβαίνει τις 5000 ευρώ, τότε δεν έχετε εναλλακτική λύση από το να διατηρήσετε τα βιβλία σας ενεργά.

Ως προς το δεύτερο τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι για να κλείσετε τα βιβλία σας, θα πρέπει προηγουμένως να φροντίσετε ώστε αυτά να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Δηλαδή, να είναι συμπληρωμένα με βάση τις διατάξεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ενώ θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

Μην ξεχνάτε ότι η εφορία δεν θα σας κλείσει τα βιβλία αν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές από την άσκηση του επαγγέλματός σας. Έτσι, αν ανήκετε στους 920.000 χιλιάδες Έλληνες που χρωστούν, καλό θα είναι πρώτα να ρυθμίσετε τα χρέη σας. Ιδιαίτερη προσοχή και στον ΦΠΑ. Είναι ένα από τα αυστηρότερα τμήματα της εφορίας από το οποίο θα πρέπει να περάσετε υποχρεωτικά πριν ανάψει το πράσινο φως για την κατάργηση των βιβλίων.

Όσον αφορά στο τρίτο ζήτημα, αυτό της γραφειοκρατίας:

-Θα πρέπει να ξέρετε ότι για το κλείσιμο των βιβλίων θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο στην εφορία (ίσως και μέρες). Θα πρέπει να ξεκινήσετε την… περιοδεία από το τμήμα του ΦΠΑ, το τμήμα των παρακρατούμενων φόρων, να ακυρώσετε τα βιβλία, να περάσετε από το τμήμα του ελέγχου και να επισκεφτείτε και το τμήμα του μητρώου.

-Εκτός από τη γραφειοκρατία της διακοπής, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και αυτήν την επανέναρξης, αν υποτεθεί ότι θα χρειαστείτε το μπλοκάκι στο μέλλον.

Πάντως, τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβετε άμεσα.

Το 500άρικο του 2011, το οποίο θα πληρωθεί μέσα στο 2012, μπορείτε να το περιορίσετε στα 40 ευρώ, που αναλογούν σε πρόστιμο εκπρόθεσμης διακοπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κόψει απόδειξη το 2011 και ασφαλώς το 2012.

Καλή τύχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ