Πόσα θα πληρώσω στην εφορία εφέτος;

Πόσα θα πληρώσω στην εφορία εφέτος;
Στο εκκαθαριστικό του 2012, θα αποτυπωθούν δύο φόροι. Ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Για να μάθετε λοιπόν από τώρα πόσα θα πληρώσετε, χρειάζεστε δύο πράγματα: το χαρτί που σας έχει δώσει ο εργοδότης και τους πίνακες που δημοσιεύει το fpress.gr στο αφιέρωμα που ακολουθεί. 

Θα προσεγγίσετε με αρκετή ακρίβεια το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε κάνοντας τα ακόλουθα βήματα:

  1. Από το εκκαθαριστικό που σας έχει δώσει ο εργοδότης, θα βρείτε το δηλωθέν εισόδημα. Θα λάβετε υπόψη το καθαρό εισόδημα και όχι αυτό που περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Με βάση το εισόδημα, θα ανατρέξετε στον πίνακα για να βρείτε το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί
  3. Από το εκκαθαριστικό του εργοδότη, θα βρείτε πόσος φόρος έχει παρακρατηθεί. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το αφαιρέσετε από το ποσό του φόρου που έχετε βρει -μέσω του πίνακα- στον πίνακα 2. Να ξέρετε ότι το ποσό που έχει παρακρατηθεί, αποκλείεται να είναι όσο και το ποσό του φόρου που βγάζει η κλίμακα. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει γίνει μείωση του αφολογήτου της κλίμακας μέσα στο 2011.

Μετά την εξεύρεση του ποσού, το μόνο που μπορεί να περιορίσει τη φορολογική σας επιβάρυνση, είναι το να έχετε πραγματοποιήσει κάποιες δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φόρο. Αυτές είναι:

  1. Τόκοι στεγαστικών δανείων (εκπίπτει το 10% για σπίτια η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά και για δάνεια το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ)
  2. Φροντιστήρια των παιδιών (η μέγιστη έκπτωση φτάνει στα 100 ευρώ)
  3. Ενοίκιο κύριας κατοικίας (η μέγιστη έκπτωση φτάνει στα 100 ευρώ)
  4. Ιδιαίτερα μαθήματα (η μέγιστη έκπτωση φτάνει στα 100 ευρώ) κλπ

Τον πίνακα θα τον επιλέξετε ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση

  1. Όσοι δεν έχουν παιδιά θα κάνουν κλικ εδώ
  2. Όσοι έχουν ένα παιδί θα κάνουν κλικ εδώ
  3. Όσοι έχουν δύο παιδιά θα κάνουν κλικ εδώ
  4. Όσοι έχουν τρία παιδιά θα κάνουν κλικ εδώ
  5. Όσοι έχουν τέσσερα παιδιά θα κάνουν κλικ εδώ

Όταν λέμε οι φορολογούμενοι να έχουν παιδιά, εννοούμε τα παιδιά να βαρύνουν φορολογικά τον γονιό. Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις. Αν υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση, η σύζυγος, δεν έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει και πάλι το αυξημένο αφορολόγητο των παιδιών. Οπότε θα χρησιμοποιήσει τον πίνακα με τον φόρο για τους γονείς χωρίς παιδιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πίνακες έχουν υπολογιστεί με βάση το αφορολόγητο των 5000 ευρώ. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες (νέοι, συνταξιούχοι κλπ) που διατηρούν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ. Γι' αυτούς είναι προαφανές ότι ο φόρος θα είναι λιγότερος κατά 400 ευρώ ακριβώς. Για να δείτε αν ανήκετε σε κάποια από τις "ευνοημένες" κατηγορίες, κάντε κλικ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ