Μπαράζ φόρων σε θολό πολιτικό τοπίο

Μπαράζ φόρων σε θολό πολιτικό τοπίο
Ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, περιμένει το πράσινο φως για να στείλει το ΕΤΑΚ του 2009. Η ΔΕΗ, είναι έτοιμη να αποστείλει τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012. Το ΙΚΑ είναι έτοιμο να κόψει τις συντάξεις από τις 22 Μαίου ενώ τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ενώ είναι ορατό, δύο ημέρες αργότερα –στις 17 Ιουνίου- να ξαναστηθούν κάλπες. Τι απ' όλα αυτά θα γίνει;

Σε άλλες χώρες η συνέχεια του κράτους ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Στην Ελλάδα δεν είναι. Από χθες το βράδυ, η ανησυχία είναι έκδηλη για την πορεία των δημοσίων εσόδων καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν θα αποσταλούν στους προβλεπόμενους χρόνους τα εκκαθαριστικά. Ούτως ή άλλως, από τον Μάιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν να σηκώσουν μεγάλο φορολογικό βάρος και το πρόγραμμα το αποδεικνύει:

• Εντός του Μαίου, είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η ταχυδρόμηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Δόσεις δεν προβλέπονται. Οι φάκελοι είναι έτοιμοι στην ΓΓΠΣ και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί η εντολή για την αποστολή τους. Στις 22 Μαίου, θα γίνει η μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ενώ θα παρακρατηθεί και η πρώτη από τις 8 δόσεις των αναδρομικών δεδομένου ότι οι μειώσεις συντάξεων ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

• Τον Ιούνιο, θα λήγουν οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνουν και το ΕΕΤΗΔΕ.

• Ο Ιούλιος θα είναι ο πιο θερμός μήνας. Εντός του Ιουλίου, θα ταχυδρομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του 2012. Και θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες θα υποχρεωθούν φέτος να κάνουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση θα γίνει σχεδόν αυτόματα. Όσοι παραλάβουν εκκαθαριστικό τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Ο φόρος θα είναι πολύ βαρύς λόγω:

Α> της αύξησης των τεκμηρίων

Β> της μείωσης του αφορολογήτου

Γ> της κατάργησης ή της μείωσης των φορολογικών απαλλαγών

Δ> της είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω των εκκαθαριστικών

Ε> της είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος μέσω των εκκαθαριστικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ