Πόσα θα χάσουμε αν καταργήσουν τις φορολογικές απαλλαγές;

Πόσα θα χάσουμε αν καταργήσουν τις φορολογικές απαλλαγές;
Όποια έκθεση φορέα που συμμετέχει στην τρόικα και αν διαβάσεις, το ίδιο πράγμα εισηγείται: να καταργηθούν οι φορολογικές απαλλαγές αμέσως μετά τις εκλογές και να αντικατασταθούν με μιας μορφής οικονομική ενίσχυση η οποία όμως θα χορηγείται στοχευμένα στις ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες. Τι σημαίνει κατάργηση των κυριότερων φορολογικών απαλλαγών; Μετρήστε τη ζημιά στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Το πιθανότερο είναι ότι οι όποιες αλλαγές υιοθετηθούν από αυτές που αναλύονται στη συνέχεια, θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2013 και στις οποίες θα αποτυπωθούν τα φετινά εισοδήματα. Στις φετινές δηλώσεις, ούτως ή άλλως έχει γίνει κούρεμα των φορολογικών απαλλαγών και με τα εκκαθαριστικά που θα παραλάβουμε πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, θα αντιληφθούμε τις συνέπειες.

• Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων του στεγαστικού δανείου, μπορεί να προκαλέσει ζημιά ακόμη και 500 ευρώ. Ως έκπτωση έχει απομείνει αυτή τη στιγμή το 10% των τόκων για τα δάνεια που αφορούν σε απόκτηση κύριας κατοικίας με επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα και αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα δάνεια που έχουν χορηγηθεί είναι εξαιρετικά φρέσκα, είναι πολύ πιθανό, σε ένα στεγαστικό δάνειο οι τόκοι που καταβάλλονται σε ετήσια βάση να φτάνουν στα 5000 ευρώ. Άρα η πιθανή ζημιά μπορεί να φτάσει στα 500 ευρώ.

• Για όσους νοικιάζουν σπίτι ή κάποιο ακίνητο για να σπουδάζει το παιδί τους εκτός Αθηνών, η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να φτάσει στα 100 ευρώ ανά περίπτωση. Για κάποιον που έχει και νοικιασμένο σπίτι στην Αθήνα και νοικιάζει και σπίτι στην επαρχία για το παιδί του, η απώλεια είναι διπλή δηλαδή μπορεί να φτάσει και στα 200 ευρώ.

• Η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και η κατάργησή της θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στην περίπτωση όμως που φύγει και αυτή η έκπτωση από τη μέση, ο ασθενής θα χάσει το 10% τόσο των εξόδων που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία όσο και των αμοιβών που καταβάλλει στους γιατρούς.

• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν εισφορές στο ΤΕΒΕ, θα υποστούν φέτος το πρώτο σοκ καθώς αντί να αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα το 100% της δαπάνης προς το ασφαλιστικό ταμείο, θα αφαιρεθεί ένα 10% του ποσού από τον φόρο. Αυτό συνεπάγεται τεράστια ζημιά. Αν καταργηθεί και αυτό το 10%, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Απαλλαγή που κινδυνεύει να περικοπεί είναι και ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές έχουν μπει στο μάτι της τρόικας και είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν μετά τις εκλογές παρά το γεγονός ότι προεκλογικά, ειδικά οι υποψήφιοι στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ