Τι προβλέπει το υπ. οικονομικών για τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Τι προβλέπει το υπ. οικονομικών για τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων
Το κράτος θα παρακρατεί τις οφειλές στο δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και την ίδια ώρα έφτασε στις ΔΟΥ σχετική ΠΟΛ από τον Παντελή Οικονόμου.

Οι δηλώσεις Σαχινίδη και η σχετική ΠΟΛ Οικονόμου έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να εισπράξει όσα περισσότερα χρέη μπορεί, χρησιμοποιώντας ακόμη και ακραίους τρόπους, όπως η κατάσχεση μικροποσών από λογαριασμούς οφειλετών, αλλά και άμεση δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων χωρίς προηγούμενη ακρόαση του φορολογούμενου για τον οποίο έχουν στοιχεία ότι φοροδιαφεύγει, όπως προβλέπει η υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1103/20.4.2012 που απέστειλε ο Π. Οικονόμου στις αρμόδιες αρχές.

Πριν από λίγες εβδομάδες το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε οδηγό για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και ο οποίος προβλέπει ότι μέτρα όπως η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους, εναπόκεινται στην κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Στον ίδιο οδηγό προβλέπεται ότι δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Πρακτικά όσοι χρωστάνε πάνω από 300 ευρώ και έχουν στο λογαριασμό τους χρήματα έχουν θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ