Έρχεται το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2012 - Όλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2012 - Όλες οι λεπτομέρειες
Ο κύβος ερρίφθη: Ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ που θα παραλάβουμε στα χέρια μας, θα ενσωματώνει και την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012. Το τέλος, θα το βρίσκουμε μπροστά μας μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς για να εξοφλήσουμε θα... πιάσει Δεκέμβριος. Δείτε τις τελευταίες οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και πάλι με τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες δικαιούνται είτε να πληρώσουν λιγότερα είτε να μην πληρώσουν καθόλου. (άνεργοι πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ). Η εγκύκλιος αναφέρει ότι αν στον λογαριασμό εγγραφή και το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ, αυτό θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Δείτε:

Ερ: Με ποια στοιχεία υπολογίζεται το τέλος της ΔΕΗ για το 2012;

Τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012. Αν στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, ο συντελεστής παλαιότητας ισούται με ένα (1).

Ερ: Πως θα γνωρίζει η εφορία ότι το ακίνητο έχει γεωργική, κτηνοτροφική ή βιοτεχνική χρήση προκειμένου να το εξαιρέσει από το τέλος;

Η πληροφορία για τη γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση ακινήτου, ώστε να μην υπολογισθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31-3-2012, για το έτος 2012.

Ερ: Απαλλαγή ισχύει και για τους κοινόχρηστους χώρους;

Η πληροφορία για τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, ώστε να μην υπολογισθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., λαμβάνεται από τον Κωδικό Απαλλαγής του ν.2130/1993 και τον Ειδικό Κωδικό Οικονομικής Δραστηριότητας για τα κοινόχρηστα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31-3-2012 για το έτος 2012. Για τα κύρια τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και κάμπινγκ), ως κοινόχρηστοι χώροι λογίζονται αποκλειστικά οι χώροι προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, για τον υπολογισμό των οποίων η συνολική ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνεται κατά ποσοστό 35%.

Για τον υπολογισμό των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, η συνολική ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνεται κατά ποσοστό 17%.

Ερ: Πως θα μεταχειριστεί η ΔΕΗ επαγγελματικούς χώρους άνω των 1000 ή 2000 τ.μ;

Η πληροφορία για τα ακίνητα εμβαδού ακινήτου άνω των χιλίων (1.000) ή άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων, που δεν έχουν οικιακή χρήση, για τον υπολογισμό μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του τέλους κατά 30% ή 60% αντίστοιχα, προκύπτει ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (ανεξάρτητα αν με την εν λόγω παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες), σύμφωνα με το συνολικό εμβαδό που αναγράφεται στον αντίστοιχο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερ: Δικαιούμαι ευνοϊκότερης μεταχείρισης όσον αφορά στον υπολογισμό του τέλους της ΔΕΗ. Πως θα ασκήσω το δικαίωμά μου;

Δυστυχώς, αν έρθει ο λογαρισμός της ΔΕΗ και μέσα σε αυτόν ενσωματώνεται και το ειδικό τέλος, θα πρέπει να πληρώσετε τον φόρο και στη συνέχεια να μπείτε στην περιπέτεια να ζητήσετε τα χρήματά σας πίσω. Η εγκύκλιος είναι σαφής: «Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά»

Ερ: Ποια θα δικαιολογητικά θα πρέπει να μαζέψω για να καταθέσω αίτηση επιστροφής χρημάτων;

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται:

• από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, είτε επισημασμένου για την εξόφληση είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης

• δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 ή 2012 ή εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, για τα φυσικά πρόσωπα,

Επίσης είναι πολύ πιθανό η εφορία να ζητήσει και εκκαθαριστικό εφορίας καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται να εισοδηματικό κριτήριο (π.χ άνεργοι)

Ερ: Αυτά είναι όλα τα δικαιολογητικά;

Κατά περίπτωση, μπορεί να ζητηθούν και άλλα έγγραφα. Δείτε τον πλήρη κατάλογο:

1. εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, για τα φυσικά πρόσωπα

2. Εκκαθαριστικό εφορίας προκειμένου να αποδεικνύεται το δηλωθέν εισόδημα

3. Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ.

4. Για την απαλλαγή των κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων, του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου, της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

5. Για την απαλλαγή ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, τοω συστατικό τους έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

6. Για την απαλλαγή σωματείων ή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν μόνο θρησκευτικούς σκοπούς και δικαιοπρακτούν για λογαριασμό των αντίστοιχων εκκλησιών – ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας ή δόγματος, με τους οποίους συνδέονται άμεσα, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το θρησκευτικό τους σκοπό:

i. άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου – ναού – μονής από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή το οικείο Φ.Ε.Κ.

ii. βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση απαλλαγής είναι γνωστή θρησκεία ή δόγμα κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος,

iii. καταστατικό του συναφούς σωματείου ή ιδρύματος, νομίμως δημοσιευμένο, από το οποίο να προκύπτει η σύνδεση αυτού με το γνωστό δόγμα ή θρησκεία και τον ευκτήριο οίκο.

7. Για την απαλλαγή μη κερδοσκοπικών αλλοδαπών νομικών προσώπων με τον όρο της αμοιβαιότητας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους:

I. κυρωμένο αντίγραφο του συστατικού τους εγγράφου, με επίσημη μετάφρασή του.

ii. βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής ότι το υπό κρίση νομικό πρόσωπο έχει ιδρυθεί νόμιμα, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιδιώκει τουλάχιστον έναν από τους ανωτέρω αναφερόμενους σκοπούς και εξακολουθεί να υπάρχει και να εκπληρώνει στην πραγματικότητα τους σκοπούς αυτούς, με επίσημη μετάφρασή της,

iii. φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων,

iv. το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην αλλοδαπή με επίσημη μετάφρασή του, σχετικά με απαλλαγή από αντίστοιχο τέλος επί των ακινήτων των ελληνικών μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων με παρόμοιους σκοπούς, ή σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένη ή, σε περίπτωση αδυναμίας ταύτισης των εκατέρωθεν νομοθετικών ρυθμίσεων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της αλλοδαπής αναφορικά με την εν τοις πράγμασι μη επιβολή αντίστοιχων τελών στα ελληνικά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

8. Για την απαλλαγή των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, βεβαίωση της πράξης αναγνώρισής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

9. Για την απαλλαγή ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων κρατών που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των πρεσβειών και προξενείων αυτών, με τον όρο της αμοιβαιότητας, βεβαίωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

10. Για την απαλλαγή διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό.

11. Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους.

12. Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι η συγκεκριμένη παροχή, κατά τη 31-3-2012 αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.

13. Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση αλλά δεν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής χρήσης κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, πολεοδομική άδεια ειδικού κτιρίου ή, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής, κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κ.λπ.).

14. Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση αλλά δεν υπάρχει τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης κατά την 31-3-2012 κατά περίπτωση, άδεια λειτουργίας εν ισχύ κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο αυτό δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κ.λπ.).

15. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι, κατά την 31-3-2012, στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. είχε καταχωρηθεί ο Ειδικός κωδικός οικονομικής δραστηριότητας για τα κοινόχρηστα.

16. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η., ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, βεβαίωση του οικείου δήμου ότι ο λογαριασμός αυτός αφορούσε, κατά την 31-3-2012 κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας.

17. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ), βεβαίωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου.

18. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, φωτοτυπία του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 337/2000 (ΦΕΚ 281 Α΄).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ