Ποιοι πονάει, ποιους χαϊδεύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ποιοι πονάει, ποιους χαϊδεύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Κερδισμένους και χαμένους θα έχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αν υιοθετηθούν οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο του διαλόγου των κομμάτων. Μισθωτοί κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέες απώλειες καθώς προτείνεται το «κούρεμα» των φορολογικών απαλλαγών. Στους κερδισμένους, θα εντοπίσουμε τους υψηλόμισθους (όσους έχουν απομείνει) καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής προτείνεται να μειωθεί από το 45% στο 40%. Στους κερδισμένους και οι επιχειρήσεις καθώς συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας. Αν υιοθετηθεί ως έχει, θα επιφέρει μετατόπιση φορολογικού βάρους από τα υψηλά εισοδήματα προς τα χαμηλότερα. Περισσότερο θα πληρώσουν οι έχοντες εισόδημα από 10-20.000 ευρώ (προκύπτει με βάση την πρόταση επιβάρυνση έως 200 ευρώ). Αντιθέτως, μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα «πονέσουν» από ενδεχόμενη κατάργηση ή νέα περικοπή των φορολογικών απαλλαγών. Είναι ένα μέτρο που θα αγγίξει τους πάντες καθώς ο κατάλογος των απαλλαγών που έχουν παραμείνει σε ισχύ περιλαμβάνει:

• Τους τόκους των στεγαστικών δανείων για απόκτηση κύριας κατοικίας. Μετά και την τελευταία περικοπή, εκπίπτει πλέον μόνο το 10% των τόκων και υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η επιφάνεια της κύριας κατοικίας τα 120 τ.μ. Αν κάποιος έχει στεγαστικό δάνειο για το οποίο πληρώνει 5000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους, κινδυνεύει να χάσει 500 ευρώ σε περίπτωση κατάργησης της φορολογικής έκπτωσης.

• Για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, η φορολογική έκπτωση έχει πέσει στα 100 ευρώ. Αν καταργηθεί αυτή η έκπτωση, δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η ελάφρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια των παιδιών όπου η έκπτωση των 100 ευρώ ισχύει για κάθε παιδι ξεχωριστά.

• Στο μικροσκόπιο θα μπει και η έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από φέτος, δεν θα γίνεται διάκριση ανάμεσα στις ιατρικές και στις νοσοκομειακές δαπάνες καθώς όλες θα έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση. Ως έκπτωση αναγνωρίζεται μόνο το 10% επί των δαπανών.

• Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, η έκπτωση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ τον χρόνο για τον σύζυγο και άλλα τόσα για την σύζυγο.

Ζημιωμένοι κινδυνεύουν να βγουν οι έχοντες πρόβλημα αναπηρίας σε περίπτωση κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου των 2000 ευρώ αλλά και οι κάτοικοι των νησιών καθώς στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις με γεωγραφικά χαρακτηριστικά (σ.σ οι κάτοικοι των μικρών νησιών με λιγότερους από 3100 κατοίκους, έχουν λίγο καλύτερη φορολογική μεταχείριση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ