Το Υπ. Οικονομικών αγαπάει το...μποτιλιάρισμα

Το Υπ. Οικονομικών αγαπάει το...μποτιλιάρισμα
Οσοι κινούμαστε στο κέντρο της Αθήνας καθημερινά, έχουμε διαπιστώσει ότι, σε μέρες που δεν έχει πορεία ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι δρόμοι είναι άνετοι και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παλιές καλές μέρες, που απαιτούνταν 40 λεπτά περίπου για την διαδρομή Αμπελόκηποι- Σύνταγμα.

Παρά τις χιλιάδες μελέτες που είχαν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που φαγώθηκαν για να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού της πόλης, τέτοιο αποτέλεσμα δεν είχαμε.

Η λύση ήταν απλή. Το ΥΠΟΙΟ αύξησε το φόρο στα καύσιμα και οι πολίτες χρησιμοποιούν το Ι.Χ τους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα για να πάνε επίσκεψη. Αφού πρώτα οδήγησαν τους πολίτες στο να περιορίσουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, αφού πέτυχαν να οδηγήσουν 230.000 ελληνες να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των φόρων και της συντήρησης και αφού οδήγησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις εμπορίας Ι.Χ και πρατήρια υγρών καυσίμων στο λουκέτο και τους εργαζόμενους τους στην ανεργία. Αλλά και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά.

Μια χαρά εικόνα.

Τώρα όμως πάνε να μας τα "ξαναχαλάσουν" εκεί στο Υπουργείο οικονομικών. Μάλλον αγαπάνε το μποτιλιάρισμα. Γιατί; Γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα. Και αυτό όχι γιατί λυπήθηκαν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Οχι, αυτό δεν είναι το μείζον. Το σκέφτονται επειδή το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.067 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 232 εκατ. συγκριτικά με το στόχο (8.299 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. Και ο λόγος αυτής της υστέρησης είναι η μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ