Ποιοι και πότε μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να γλυτώσουν φόρο

Ποιοι και πότε μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να γλυτώσουν φόρο
Δυστυχώς φέτος οι περισσότεροι από εμάς δεν θα φορολογηθούμε με βάση το πραγματικό μας εισόδημα, αλλά με βάση το ποσό που προκύπτει από τα φουσκωμένα τεκμήρια που έχει υπολογίσει για εμάς η εφορία.

Και ξανά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική δαπάνη είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, αφού ζούμε σε μία περίοδο που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, που η ανεργία καλπάζει και που τα αφορολόγητα ότι έχουν καταργηθεί επί της ουσίας. Ασχετα λοιπόν αν έχουμε ή όχι εισόδημα η εφορία έχει αποφασίσει να μας τα «πάρει». Όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου οικονομικών δίδεται η δυνατότητα να αμφισβητηθούν τα τεκμήρια αρκεί να το αποδείξουμε στον έφορο.

Τι μπορεί να αμφισβητηθεί

Το συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες καθώς και οι δαπάνες για τα φροντιστήρια των παιδιών σας, τα Ι.Χ. τα σκάφη τις πισίνες, τις δωρεές και πολλά άλλα, μπορούν να αμφισβητηθούν από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις:

α) Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

β) Όσοι είναι φυλακισμένοι.

γ) Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.

δ) Όσοι είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.

ε) Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.

στ) Οι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.

ζ) Όσοι, προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που φορολογούμενος/η δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε ο/η σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.

Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική, τα οποία αφού εξεταστούν από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. αιτιολογημένα γίνονται αποδεκτά ή απορρίπτονται.

Στις πιο πάνω α' και ε' περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδού τα νέα τεκμήρια για τα Ι.Χ., που φτάνουν και στις 77800 ευρώ

Υπολογίσαμε για εσάς τα τεκμήρια 216 ακινήτων

Πόσο θα μας κοστίσει το τεκμήριο για τον υμιυπαίθριο

Για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των τεκμηρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ