Ιδού το νέο Ε1 – Θα δηλώνουμε και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ

Ιδού το νέο Ε1 – Θα δηλώνουμε και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ
Στον νέο κωδικό 205 που προστίθεται στο Ε1, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Η υποχρέωση ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανής: να κάνει διασταυρώσεις και να εντοπίσει σε ποια ακίνητα έχουν δηλωθεί διαφορετικά τετραγωνικά στη ΔΕΗ και διαφορετικά στην εφορία μέσω του εντύπου Ε9.

Το νέο έντυπο Ε1 δεν περιλαμβάνει τελικώς ξεχωριστούς κωδικούς στους οποίους πρέπει να δηλώσουμε την επιφάνεια των ημιυπαίθριων που τακτοποιήσαμε ή τους αυθαίρετους χώρους που νομιμοποιήσαμε. Βέβαια, με κάποιο τρόπο αυτά τα τετραγωνικά θα πρέπει να εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση καθώς αυτό ορίζει ο νόμος.

Στο τετρασέλιδο βασικό έντυπο της εφορίας έχουν προστεθεί και άλλοι κωδικοί τους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν:

  1. Ζητείται να αναγράψουμε αν έχουμε γεννηθεί πριν το 1981. Αυτό έχει νόημα για το αφορολόγητο καθώς οι φορολογούμενοι κάτω των 30 ετών με συνολικές αποδοχές έως και 9000 ευρώ, διατηρούν αφορολόγητο 9000 ευρώ και όχι πέντε χιλιάδων ευρώ όπως θα ισχύσει για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
  2. Η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων είναι πλέον ενιαία για όλα τα δάνεια και δεν έχει καμμία σημασία το πότε εκταμιεύτηκε το δάνειο. Έτσι, απουσιάζουν από το φετινό έντυπο οι περισσότεροι κωδικοί
  3. Δεν υπάρχει ο κωδικός για την έκπτωση από τις δαπάνες σε δικηγόρους καθώς η συγκεκριμένη έκπτωση καταργήθηκε
  4. Έξοδα σε γιατρούς και δαπάνες σε νοσοκομεία, δηλώνονται πλέον στους ίδιους κωδικούς καθώς δεν έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση κάτι το οποίο είναι εις βάρος των φορολογουμένων
  5. Όσοι έχουν εισπράξει ποσά από αποζημιώσεις απόλυσης κλπ θα πρέπει να τα δηλώσουν σε ξεχωριστό κωδικό που προστίθεται προκειμένου να μην πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ