Ανεργοι: Λήγει η προθεσμία για το επίδομα των 500 ευρώ. Ποιοι το δικαιούνται

Ανεργοι: Λήγει η προθεσμία για το επίδομα των 500 ευρώ. Ποιοι το δικαιούνται
Εως την Παρασκευή 25 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ την αίτησή τους για να διεκδικήσουν τα 500 ευρώ μετρητά που θα καταβάλλει ο Οργανισμός ως επίδομα για την πιστοποίηση τους σε βασικές δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά και το voucher των 700 ευρώ, για να πληρώσουν το ΚΕΚ που θα επιλέξουν για να τους «εκπαιδεύσει».

Αυτά τα ποσά θα δοθούν μέσω ενός νέου προγράμματος του υπ. Εργασίας, το οποίο στοχεύει στην κατάρτιση ανέργων σε βασικές δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. (ΤΠΕ), διάρκειας 100 ωρών με συνολικό προϋπολογισμό 22.000.000 €.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, διότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, μόλις οι 18.332 θα επιλεγούν και μάλιστα συγκεκριμένος αριθμός ανέργων ανά περιφέρεια. Την ίδια ώρα προτεραιότητα έχουν οι νέοι και οι άνεργοι άνω των 55 ετών

Συγκεκριμένα από την Αττική θα επιλεγούν 4.950 άνεργοι, από την Θεσσαλονίκη 1.900, ενώ μόλις 28 θα επιλεγούν από το νομό Ευρυτανίας

Που και ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και εγγραφής στο Μητρώο Ωφελουμένων έχουν οι άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Ωστόσο δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, που οδηγεί σε πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτική για τους Ωφελούμενους.

Πως θα γίνει η επιλογή και πόσοι άνεργοι θα επιλεγούν

Οι άνεργοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία και διάρκεια ανεργίας), με προτεραιότητα στους ανέργους νέους και στους ανέργους άνω των 55 ετών, και θα εγγραφούν από τον ΟΑΕΔ στο Μητρώο Ωφελουμένων της δράσης.

Ο αριθμός των Ωφελουμένων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ανέρχεται περίπου σε 18.332 άτομα.

Τα οφέλη για τους ανέργους

Κάθε Ωφελούμενος θα παραλάβει Επιταγή Κατάρτισης οικονομικής αξίας 700 ευρώ, η οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και για τις υπηρεσίες πιστοποίησης των γνώσεων.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και κατόπιν συμμετοχής του στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία πεντακόσια (500) ευρώ.

Η «παγίδα» για αυτούς που λαμβάνουν επίδομα

Για τους Ωφελούµενους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί ημερομηνία αναστολής του επιδόματος ανεργίας, το οποίο δικαιούνται να συνεχίσουν να λαµβάνουν α̟πό την επομένη της ολοκλήρωσης της συμμετοχής τους στη δράση. Το χρονικό διάστηµα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους.

Η καινοτομία

Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η χρήση για πρώτη φορά σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ, της «επιταγής κατάρτισης», η οποία θα χορηγείται από τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ στους ανέργους, προκειμένου να καταρτιστούν σε πιστοποιημένα ΚΕΚ της επιλογής τους, στο παραπάνω γνωστικό αντικείμενο.

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης από Φορείς Πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ΤΠΕ, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό του προγράμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ