IIF: Ύφεση και αβεβαιότητα δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων

IIF: Ύφεση και αβεβαιότητα δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων
Επιφυλάξεις για το εάν η Ελλάδα πετύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2012 εκφράζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το IIF η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 6% το 2012 και με την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές του Μαΐου να αυξάνεται, οι αναλυτές του Ινστιτούτου θεωρούν πως υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν ο στόχος θα επιτευχθεί.

Οι ίδιοι εστιάζουν στην εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και στην συλλογή εσόδων από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τομείς που θεωρούν κρίσιμους για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

Το IIF σημειώνει πως το μέγα ερώτημα μετά τις εκλογές είναι το εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι πρόθυμη να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά πάντως πως, υπό την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που ουσιαστικά είναι η διάσπαση του ενιαίου νομίσματος.