Σύνοδος Κορυφής: Συζήτηση τώρα, αποφάσεις τον Ιούνιο

Σύνοδος Κορυφής: Συζήτηση τώρα, αποφάσεις τον Ιούνιο
Για τον Ιούνιο, μετά τις ελληνικές εκλογές, μεταφέρεται το χρονοδιάγραμμα για τα «αναπτυξιακά βήματα» της ευρωζώνης. Αύριο στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής θα έχει προετοιμαστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα διερευνηθεί το που μπορεί να σταθεροποιηθεί η πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό της Ευρωζώνης μετά την εγκατάσταση του κ. Ολάντ στη γαλλική προεδρία μεταξύ της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της γαλλικής αναπτυξιακής πρότασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα φέρει στο τραπέζι το πρόγραμμα έκδοσης των αναπτυξιακών ευρωομολόγων στόχος του οποίου είναι η χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών δικτύων, των περιβόητων "TINs", τα οποία είναι στα συρτάρια της Κομισιόν σχεδόν από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ!


Το πρώτο εξ αυτών -εάν οι συζητήσεις αύριο καταλήξουν σε σύγκλιση απόψεων με την κα Μέρκελ- θα εκδοθεί στα μέσα του 2013 και θα αφορά την χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών αξόνων της Ε.Ε.


Όσο για την Ελλάδα, γράφει το capital.gr, η συζήτηση θα περιορισθεί στην επιμονή για τον «σεβασμό» της δανειακής συμφωνίας προκειμένου μετεκλογικά να ανοίξει από την νέα κυβέρνηση η διαπραγμάτευση σε δύο επίπεδα: την επιμήκυνση κατά δύο έτη του προγράμματος και την δρομολόγηση προγραμμάτων μέσω της ΕΤΕπ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αναπτυξιακά έργα τα οποία θα περιορίσουν το βάθος της ύφεσης και την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Για άλλη μια φορά θα ανατεθεί ο σχετικός σχεδιασμός στην Κομισιόν. Το ουσιαστικό κομμάτι των συζητήσεων όμως δεν θα αφορά στις «ολομέλειες» της συνόδου κορυφής.

Τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Κομισιόν και το EFSF βρίσκονται σε εξέλιξη «τεχνικές» επεξεργασίες για την διαμόρφωση προτάσεων οι οποίες θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο να έχουν δώσει «λύση» στο πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των τραπεζών έτσι ώστε αυτό σαν διαδικασία να μη επηρεάζεται από την πορεία την εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στην υπόθεση αυτή έχουν εμπλακεί ο κ. Ντράγκι, ο κ. Ρέγκλιγκ, ο κ. Γιουνκέρ, με τον κ. Ολι Ρέν και τον κ. Σόιμπλε.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό που είναι και το πλέον επείγον για την ευρωζώνη δεδομένης της επέκτασης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, πέραν των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, θα γίνουν κρίσιμες επαφές αύριο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και θα ενημερωθούν οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν πολλές συναντήσεις για το θέμα αυτό στο Λουξεμβούργο και την Φρανκφούρτη αλλά είναι άγνωστο ακόμα το πώς θα καταλήξει το σχήμα αποκοπής του ομφάλιου λώρου μεταξύ του κρατικού και τραπεζικού χρέους.

Η «επιτυχία» στο μέτωπο αυτό σύμφωνα με αξιωματούχους στην Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) θα κρίνει το κατά πόσο θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του τείχους προστασίας που επιχειρείται να σηκωθεί στην ευρωζώνη απέναντι στο ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», ή οικειοθελούς εξοστρακισμού μιας χώρας από το ευρώ στο μέλλον...