Ομπάμα: Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ

Ομπάμα: Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να συντονίσουν αποτελεσματικότερα» τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες στις ΗΠΑ».

«Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από την μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός Πρόεδρος προήδρευσε της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στο Καμπ Ντέιβιντ κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής λιτότητας και απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε χθες την επιθυμία αυτή και αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις ως προς το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει (από την ευρωζώνη), διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα» είπε.

Αλλά «ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες»,πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσφέρθηκε να αποστείλει ομάδα τεχνικών συμβούλων στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς προστασίας για να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι η
δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδεθεί με μία στρατηγική για την ανάπτυξη.

«Η καλή είδηση είναι ότι (κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8) υπήρξε γενική συναίνεση» ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την ανάγκη μίας ισορροπημένης προσέγγισης, διαπίστωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Συμβιβασμός Γαλλίας-Γερμανίας

«Υπάρχει η πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων» με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση στην κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τη
συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο αναφέροντας τις σημαντικότερες προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη: ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκμετάλλευση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων και θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τόσο η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕ, όσο και η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών πόρων θα μπορούσαν ειδικότερα να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες και ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αλλά ακόμη και επί των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με το Βερολίνο, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη, προς το παρόν, «σοβαρή διάσταση απόψεων» για τα ευρωομόλογα, τα εργαλεία αυτά αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους κρατών της ευρωζώνης, ιδέα που υποστηρίζει με θέρμη ο Φρανσουά Ολάντ,
αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά από την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τη νομική μορφή που θα έχει αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι κατ΄αρχάς θα συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και στη συνέχεια η μορφή που θα λάβει.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να διαλύσει τη δυσπιστία που θα μπορούσε να υπάρχει στη Γερμανία απέναντι στη νέα γαλλική κυβέρνηση διατυπώνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Εδωσα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουμε τις
δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να θεωρούν ως προς το σημείο αυτό ότι στερούμαστε σοβαρότητας ή είμαστε επιεικείς. Η Γαλλία επιθυμεί μία σχέση φιλίας με τη Γερμανία: κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες για την ανάπτυξη», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.