ΕΕ-ΔΝΤ: «Διαρθρωτικό έλλειμμα», η ανάσα για την Ελλάδα

ΕΕ-ΔΝΤ: «Διαρθρωτικό έλλειμμα», η ανάσα για την Ελλάδα
Την υιοθέτηση ενός διαφορετικού πανευρωπαϊκού τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος ο οποίος θα αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες με μεγάλα ελλείμματα προωθεί το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ.

Πρόκειται για το διαρθρωτικό έλλειμμα, το οποίο θα προσμετρά και το ύψος της ύφεσης. Με αυτό τον υπολογισμό το έλλειμμα φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη και 2,6% αντί για 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται το επίσημο έλλειμμα της Ελλάδας.

Το θέμα συζητήθηκε στις 2 Μαΐου σε κλειστό συνέδριο στο Παρίσι μεταξύ μελών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, κρατών-μελών και επιφανών οικονομολόγων.
Το ερώτημα ήταν πως θα εισαχθεί ο «διαθρωτικός κανόνας» με κοινή μέτρηση ΕΕ και ΔΝΤ, όπως και το οικονομετρικό μοντέλο που θα επιλεγεί , καθώς όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις που ήδη υπάρχουν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση με αποτέλεσμα όσο πιο μεγάλη η ύφεση τόσο αυτό να μειώνεται. Κι αυτό γιατί συνυπολογίζει, πόσο η ύφεση «τρώει» τα κρατικά έσοδα και αυξάνει τις δαπάνες. Κατά αυτό τον τρόπο καταλήγει σε ένα κοινωνικά και οικονομικά πιο «δίκαιο» έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι αν η ανάπτυξη επανέλθει, τότε το έλλειμμα αντιστοίχως φαίνεται πιο μεγάλο.
Αν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες για τον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος θα δημιουργηθεί ακόμη ένας παράγοντας αλλαγών στο Μνημόνιο που ήδη βρίσκονται σε εκκόλαψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές περιλαμβάνουν παράταση της προσαρμογής για 1-3 έτη, μέτρα σε στάδια, έμφαση στη φοροδιαφυγή για να έρθουν παραπάνω έσοδα από τη πάταξη της φοροδιαφυγής, αντικατάσταση επαχθών παρεμβάσεων, που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (ειδικά στους μισθούς και στους φόρους) ή δεν έφεραν αποτέλεσμα, άμεση καταβολή περισσότερων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ευρωομόλογα επενδύσεων - από το 2013 για τη χρηματοδότηση μεγάλων μεταφορικών αξόνων.