Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε - για τον φετινό εορτασμό του- το θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Με την επιλογή αυτού του θέματος το Συμβούλιο επιθυμεί να καταδείξει τον ρόλο των Μουσείων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ. Οι ταχύτατες αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο Μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια επισήμανση της ανάγκης των Μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια υπενθύμιση της υποχρέωσης των Μουσείων μέσα σε ένα ασταθές και ρευστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να δράσουν, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να φανεί η πολυδιάστατη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.

Τιμώμενο Ίδρυμα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία (Λεβίδου 13 & Όθωνος 100, Κηφισιά), είναι φέτος το τιμώμενο Ίδρυμα. Εκεί θα λάβει χώρα απόψε στις 7 η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, της οποίας Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Την Κυριακή 20 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε επιστημονικά εργαστήρια, ενώ οι μικρότεροι (ανά μισάωρο από τις 11 πμ. έως τις 2.30 μμ.) θα μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση παίζοντας.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Μουσείο Ακρόπολης

Ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο (Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων). Ειδικότερα, σήμερα, στις 11 π.μ., ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 7 το απόγευμα το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη θα παρουσιάσει μουσική της Ευρώπης της Μεσογείου. Αύριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, ενώ στις 9:30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των Μότσαρτ και Χάιντ.

Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος, «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959 - 2012», θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ενώ στο Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη. Αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, το Ίδρυμα ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 6 το απόγευμα έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Στις 6.30μ.μ. θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου», ενώ στη συνέχεια, o Λόλεκ, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νέας ελληνικής σκηνής, θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ με τραγούδια. Τέλος, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «2001: A Space Odyssey» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Μουσείο Μπενάκη

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με στόχο την διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής προσφοράς της, παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας, επί σειρά ετών, αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελληνικό χώρο. Η είσοδος σήμερα στις μόνιμες συλλογές του Κεντρικού Κτιρίου και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα είναι δωρεάν, ενώ ειδικές προσφορές θα ισχύουν στα πωλητήρια. Με συναυλία των Ιmam Baildi αύριο στις 10.30μ.μ. -στο κτίριο της οδού Πειραιώς- θα γιορταστεί η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» (είσοδος: 2 ευρώ).

Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά, με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου (Κυκλαδική, Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη), καθώς και στην περιοδική έκθεση του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη.

Οι επισκέπτες που θα πάνε σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα έχουν την δυνατότητα να φωτογραφίσουν τα αγαπημένα τους σημεία, εκθέματα αλλά και χώρους και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες στο twitter, δημιουργώντας ένα μοναδικό άλμπουμ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Με ξεναγήσεις, περφόρμανς και συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο το ΕΜΣΤ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση «Sonic Time/ λόγος/ ήχος/σιωπή», με πενήντα έργα που θέτουν στο δημιουργικό τους κέντρο τη γλώσσα, τον ήχο, τη μουσική, καθώς και τη σιωπή, ως κοινή τους μήτρα. Οι ξεναγήσεις, ξεκινούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, και συνεχίζονται στις 6.30μ.μ., ενώ μια ώρα αργότερα, η καλλιτέχνις ’ρτεμις Βασιλοπούλου θα πραγματοποιήσει σαραντάλεπτη περφόρμανς με τίτλο «Αναγνώσεις» του έργου του Γιώργου Χειμωνά «Ο Γάμος» και συνοδευόμενη από τη μουσική του Tάσου Τσαλαπάτη. Τέλος, στις 8.30 απόψε, η ’ννα Τσουλούφη-Λάγιου, θα μιλήσει με τους επισκέπτες του Μουσείου, για την εικαστική της έρευνα με αφορμή το νέο της έργο, «Μορφές της ζωής, Σκευή επιβίωσης στη μητρόπολη».

«Τεχνόπολις»

Ανοιχτή στο κοινό από τις 9.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, η «Τεχνόπολις» αφιερώνει έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους, την αίθουσα των «Φούρνων», για να αναδείξει τον μουσειακό χαρακτήρα της μέσα από μια σειρά δράσεων όπως: οι δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης), η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Δημοτικού και η προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Στις 9 το βράδυ, στην κεντρική αυλή του χώρου της (Πειραιώς 100), θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

«Ελληνικός Κόσμος»

Με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου», με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη», συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο «Ελληνικός Κόσμος». Η παραγωγή θα προβληθεί σήμερα με ελεύθερη είσοδο , στις 3μ.μ. και στις 4μ.μ..

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από τις 5.30 σήμερα το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε όλες τις οθόνες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλονται δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο της τελευταίας διετίας τα οποία παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο, και χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσουν την αγωνία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση.

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, ’νω Ιλίσια) Ομιλία από την Ιστορικό της Τέχνης Διονυσία Γιακουμή, με τίτλο «Οι απαρχές της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα μέσα από τη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Κώστα Μαλέα», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 π.μ.. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο σπίτι και εργαστήριο του Γιώργου Γουναρόπουλου (1889-1977), καθώς και παρουσίαση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, από τις 12 το μεσημέρι έως τη 1μ.μ..

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα) Σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση» θα εγκαινιαστεί - τα μεσάνυχτα- έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο: «Παλαιά Αθήνα» , στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα). Θέμα της έκθεσης, όπως δηλώνει και ο τίτλος, είναι η Παλαιά Αθήνα και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) Εικαστικό εργαστήρι, με θέμα «τηλεφωνικοί θάλαμοι του OTE», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη θεατρική παράσταση με τίτλο «η Φάρμα του Διαδικτύου». Το Μουσείο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα.