Ποιες "ευκαιρίες" εντοπίζουν στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές

Ποιες "ευκαιρίες" εντοπίζουν στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές
Eυκαιρίες στην Ελλάδα της αβεβαιότητας βλέπουν τα κορυφαία στελέχη οίκων, που επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες τράπεζες και επιλεγμένες εισηγμένες στη συνέχεια των ραντεβού με ξένους επενδυτές που έγιναν στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο στο 18ο Capital Link Annual Greek Investor Forum.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η πολύ κακή πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο τρίμηνο, κρύβει μεγάλες αποδόσεις, κάτι που φάνηκε ήδη την εβδομάδα που πέρασε, ειδικά για τις εισηγμένες που έχουν αποδείξει ότι άντεξαν την κρίση και έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα λαμβάνεται υπ’ όψιν αλλά δεν τρομάζει τους ξένους επενδυτές που τοποθετούνται συστηματικά σε επιλεγμένους τίτλους και αναμένουν να δουν σημαντικές αποδόσεις μέσα στο 2017.

Στελέχη μεγάλων ξένων τραπεζών, όπως οι Goldman Sachs, BofA, Citi, BNP και Deutsche Bank που είχαν συμμετάσχει στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και σε ένα σημαντικό αριθμό εταιρικών ομολόγων, αναζητούν και πάλι ευκαιρίες πιστεύοντας ότι η αξιολόγηση κάποτε θα κλείσει και ότι η εκτιμήσεις για ανάπτυξη θα επιβεβαιωθούν.

Ποιες όμως εταιρείες πληρούν τα κριτήρια; Πρώτες στη λίστα όσες παρέμειναν αλώβητες από την κρίση και όσες έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό και προοπτικές ανάπτυξης που δεν σχετίζονται με τη δύσκολη κατάσταση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Σταυρινό της Deutsche Βank «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες και αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω. Το ενδιαφέρον κατευθύνεται σε εταιρείες που έχουν καλά κεφάλαια κίνησης, ισχυρές διοικητικές ομάδες, καλά ratings και παρουσία σε Χρηματιστήρια. Εμείς από την πλευρά μας προβάλλουμε τις εταιρείες αυτές και τις φέρνουμε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.»

Μια από αυτές της εταιρείες είναι η Fourlis, για την οποία όπως σημειώνει ο κ. Γ. Αλεβίζος υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας, από την αρχή του χρόνου έχει σημειωθεί μεγάλο ενδιαφέρον θεσμικών που αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και κάνουν αγορές μετοχών. « Αναζητούν ανθεκτικές εταιρείες, που τα έχουν καταφέρει να βγουν αλώβητες από την κρίση και εκτιμούν, ακόμη κι αν υπάρχει αβεβαιότητα, ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Είναι σημαντικό ότι σήμερα, όλα τα ξένα Χρηματιστήρια είναι ψηλά, ενώ το ελληνικό σημειώνει μια πάρα πολύ καλή πορεία τους τελευταίους μήνες, κάτι που υπόσχεται αποδόσεις. Και βέβαια αντιλαμβάνονται το ρίσκο, λόγω της αβεβαιότητας της χώρας, ωστόσο δεν το θεωρούν μεγάλο. Πιστεύουν ότι η αξιολόγηση κάποτε θα κλείσει και προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις σε εταιρείες που έχουν ένα προφίλ που εξασφαλίζει καλή προοπτική, όπως η Fourlis.”

Για τη Μυτιληναίος, στην οποία οι ξένοι θεσμικοί έχουν το 31% χωρίς να περιλαμβάνεται η Fairfax που κατέχει μερίδιο 5%, το ενδιαφέρον των ξένων είναι αμείωτο. Παρά το διπλασιασμό της τιμής της μετοχής μέσα στο 2016, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του αλουμινίου, η Citi προχώρησε σε νέα αναβάθμιση της τιμής στόχου, στα 8,7 ευρώ ανά μετοχή καθώς όπως επισημαίνει το 2017 αναμένει λόγω της ανακοίνωσης για τον εταιρικό μετασχηματισμό, μείωση του χρέους και βελτιωμένα θεμελιώδη στον τομέα της ενέργειας που θα οδηγήσουν υψηλότερα τη μετοχή. Όπως αναφέρει ο Δ.Κατραλής υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας, «ο όμιλος βρίσκεται εν μέσω μετασχηματισμού, μια κίνηση που έχουν υποστηρίξει οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι και εκφράζουν συστηματικά το ενδιαφέρον τους για τη μετοχή. Η συμμετοχή των ξένων από 28,3% στις αρχές του 2016 και 29,7% το Δεκέμβριο του 2016 ανήλθε στις αρχές του 2017 σε31% και εκτιμάμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ελληνική αγορά είναι υποεκτιμημένη και θα δούμε μεγάλη άνοδο αν κλείσει η αξιολόγηση».

«Τα fund που είναι ήδη τοποθετημένα σε ελληνικές εισηγμένες θεωρούν ευκαιρία τις σημερινές αποτιμήσεις και επεκτείνουν τις θέσεις τους. Η Jumbo είναι μια εταιρεία που σταθερά λόγω των μεγεθών της διατηρεί σταθερό το ενδιαφέρον των επενδυτών», σημειώνει εκπρόσωπος της Jumbo, που επιβεβαιώνει το διαρκές ενδιαφέρον των ξένων για τους τίτλους της εταιρείας.

Σταθερό είναι το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών και για την ΤΙΤΑΝ, το οποίο συνδέεται με την μεγάλη έκθεση της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ από όπου και προέρχεται το 50% των εσόδων και των κερδών της. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας «δεχόμαστε σταθερά το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για τους οποίους το ενδιαφέρον βασίζεται στην ανάπτυξη που έχει η εταιρεία στις αγορές του εξωτερικού, στις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες αγορές. Η μόνιμη ύφεση στην οικοδομική αγορά στην Ελλάδα δεν επηρεάζει την εταιρεία, αφού κανείς δεν περιμένει προοπτικές ανάπτυξης από την ελληνική αγορά».

Goldman Sachs : Το ράλι θα μετακομίσει στην Ευρώπη στο β’ εξάμηνο

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές εκφράζει η Goldman Sachs αναμένοντας ότι η εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη από αυτήν στις ΗΠΑ το 2017, ενώ την ίδια στιγμή το χάσμα των αποτιμήσεων είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι ανησυχίες για τις τράπεζες και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης κράτησε τους επενδυτές μακριά από την Ευρώπη όλο το περασμένο έτος και όπως επισημαίνει, υπάρχει περιθώριο για αυξημένες εισροές, καθώς η Ευρώπη θεωρείται πλέον πιο "επενδύσιμη".

Η υπεραπόδοση στις Ευρωπαϊκές μετοχές φέτος σχετίζεται με το πιο αδύναμο νόμισμα, και οποιοδήποτε ράλι στον δείκτη S&P στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αποτελεί την απόλυτη ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με την GS, το ράλι στην Wall Street στο πρώτο τρίμηνο θα "μετακομίσει" στην Ευρώπη το β' εξάμηνο.

Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί πως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ευρώπη δεν είναι υπαρκτοί, ωστόσο η αγορά φαίνεται να τους έχει ήδη προεξοφλήσει. Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα υπεραποδόσουν της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους με τον S&P 500 να αγγίζει τις 2400 μονάδες και τον πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX 600 τις 375 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσει 2% καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη αλλά βραχυπρόθεσμα ενώ στο σύνολο του 2017 τα κεφάλαια θα στραφούν στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ