Λαζαρίδης: Οι στόχοι του Χ.Α. για το 2017

Λαζαρίδης: Οι στόχοι του Χ.Α. για το 2017
Νέα κατηγοριοποίηση των μετοχών της κύριας αγοράς, τροποποίηση αλγόριθμου υπολογισμού τιμής κλεισίματος των μετοχών στην κύρια αγορά αλλά και εισαγωγή λειτουργικότητας των καλυμμένων πωλήσεων περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους του ΧΑ για τις αρχές του 2017.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Σ. Λαζαρίδης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει το Χρηματιστήριο για τη δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας σε συνεργασία με άλλους φορείς της αγοράς, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ETFs, ώστε οι εγχώριοι επενδυτές να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν ξένους δείκτες.

Αναφερόμενος στη χρονιά που κλείνει, σημείωσε πως οι αναπτυσσόμενες ευρωαγορές είχαν συνολικά καλύτερη πορεία σε σχέση με το 2015, κάτι που σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ισχύει. Εως σήμερα το ΧΑ παρουσιάζει μια μείωση τζίρου της τάξεως του 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος πτώσης στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 16,5%, σημείωσε.

Για τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων ανέφερε πως 96 εταιρίες κατέγραψαν καθαρή κερδοφορία και 44 ζημίες, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στο εξάμηνο του 2015 ήταν 87 και 53 αντίστοιχα.

Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο πρόεδρος του ομίλου Ι. Γεωργάνας, ο οποίος σημείωσε πως «το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών, όχι όμως και αλλαγή στην ψυχολογία. Αντιθέτως στο σημείο αυτό υπήρξε επιδείνωση. Οι αγορές δεν φαίνεται ακόμα να έχουν πιστέψει πως μπορούμε να πετύχουμε. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προσδοκίες μας (κλείσιμο αξιολόγησης, ποσοτική χαλάρωση, πρωτογενές πλεόνασμα) θα πραγματοποιηθούν. Η πεποίθησή μου για κάτι τέτοιo φθάνει στο 80-85%. Όμως εάν προσθέσουμε σε όλα τα δεδομένα την πολιτική σταθερότητα, τα ποσοστά αισιοδοξίας μειώνονται στο 50%».

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση θα υπάρχουν τρεις νέες κατηγορίες με βάση τη συναλλακτική δραστηριότητα: Υψηλή, μέση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η λειτουργικότητα των καλυμμένων πωλήσεων σχετίζεται με τη δυνατότητα μη καταβολής εγγύησης από το Μέλος στις περιπτώσεις που έχει στη διάθεσή του τους τίτλους του πελάτη τη στιγμή της πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ