ΧΑ: Περιόρισε τις απώλειες... αλλά όχι και την αβεβαιότητα

ΧΑ: Περιόρισε τις απώλειες... αλλά όχι και την αβεβαιότητα
Στις 613 μονάδες υποχώρησε ο ΓΔ με ικανοποιητικό τζίρο

Συνεχίστηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και το χθεσινό sell-off που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση ESM-Ευρωζώνης για «πάγωμα» των κινήσεων που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Η αγορά κατάφερε σήμερα πάντως να περιορίσει τη «χασούρα» σε ένα μίνιμουμ, με Εθνική και Coca-Cola να αναλαμβάνουν ισχυρό υποστηρικτικό ρόλο, χωρίς ωστόσο να διαλυθεί αυτό το «μαύρο σύννεφο» που τη σκέπασε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μοναδική αισιόδοξη «νότα» αποτέλεσε η επιστροφή της συναλλακτικότητας στην κανονικότητα.

Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αισιοδοξεί, ειδικά μετά από μερικές θετικές δηλώσεις που απέσπασε από μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέουν. Μάλιστα, ηCitigroupσκιαγραφεί εύστοχα το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ενεργήσουν οι επενδυτές, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν καθυστερήσει σε πολλές εν αναμονή εξελίξεις. Όπως σημειώνει η Citigroup, η πρόσφατη κλιμάκωση με τους πιστωτές μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, και παράλληλα με αυτό μειώνονται και οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2017.

Τα παραπάνω, άλλωστε αποτυπώθηκαν και στην πίεση που δέχονται σήμερα ταελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων σκαρφαλώνουν κατά 5 μονάδες βάσης ή κατά 4% στο υψηλό ενός μηνός και στο 7,37%, μετά από εκτόξευση κατά 30 μ.β χθες, ενώ ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το sell-off έχει επεκταθεί και στα 2ετή ομόλογα με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται κατά 20% και στο 8,26% αγγίζοντας υψηλό τριών μηνών. Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες σημείωσαν άνοδο κατά σχεδόν 24%.

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 613,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 617,36 μονάδων (-0,30%) και 603,20 μον. (-2,58%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,59 εκατ. ευρώ,ο όγκος ανήλθε στα 129,97 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,8 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,57%, στις 1.663,88 μονάδες, ενώ στο -1,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 738,98 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 2,61% στις 788,29 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, στο επίκεντρο της πτώσης βρέθηκε η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, η οποία υποχώρησε κατά 16,74%, με την αγορά να προσαρμόζεται στην χθεσινή ανακοίνωση από τη συγχώνευση με τον Όμιλο Μυτιληναίο. Η μετοχή του τελευταίου υποχώρησε κατά 4,89%, αν και οι αναφορές των εγχώριων ξένων θεσμικών είναι θετικές για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη διοίκηση. Παράλληλα, απώλειες 4,76% σημείωσε η Πειραιώς, η Alpha Bank έκλεισε στο -4,44%, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο. Στο -2,53% έκλεισε ο ΟΛΠ, στο -1,56% η Folli Follie, στο -1,48% ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean και Motor Oil. Στον αντίποδα, η ρελάνς της Εθνικής, η οποία από το -6,22% έκλεισε τελικά στο +3,56%, έκανε τη διαφορά στο ταμπλό. Σήμερα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε τα CoCos ύψους 2,03 δισ. ευρώ προς το ΤΧΣ. Άλμα 2,77% σημείωσε και η Τιτάν, η ΕΕΕ έκλεισε στο +2,19%, ενώ η Ελλάκτωρ και η Jumbo έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, OTE και ΕΛΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ