Διακυμάνσεις με σταθεροποίηση στο φινάλε

Διακυμάνσεις με σταθεροποίηση στο φινάλε
Μικρά κέρδη παρά τις αρχικές πιέσεις των πωλητών

«Νίκη» ψυχολογίας σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο του Eurogroup και της απόφασης για «κούρεμα» του χρέους έως 20% μέχρι το 2060, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα και ολοκληρώνοντας μάλιστα με κέρδη. Πάντως οι ξένοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το όφελος για την Ελλάδα από το χθεσινό Eurogroup, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ αδυνατεί να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος με τα συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίσθηκαν, γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς επενδυτές, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τα στηρίγματα θα υποχωρήσουν υπό την πίεση των μαζικών πωλήσεων, το Χρηματιστήριο έδειξε «χαρακτήρα», αντιδρώντας σχετικά ψύχραιμα στα νέα δεδομένα, δείχνοντας να «αποδέχεται» μια πραγματικότητα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ… τουλάχιστον για προσωρινά. Υποστηρικτικά στη σημερινή έστω και οριακή- άνοδο λειτούργησε και το διεθνές κλίμα, με ευρωαγορές και Wall Street να καταγράφουν κέρδη αυτή την ώρα. Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, τράπεζες, blue chips αλλά και «μικρομεσσαία» χαρτιά βάλανε το «λιθαράκι» τους , ενώ ικανοποιητικός ήταν και ο τζίρος.

Πάντως, όπως σχολιάζει ηCitigroup, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν είναι ακριβώς τα ίδια που συμφωνήθηκαν επί της αρχής τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης. Παράλληλα οι πηγές του Bloomberg από τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες θεωρούν ότι τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά.

Άλλωστε, το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να γνωρίζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο πριν μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 622,52 μονάδες,ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 614,59 μονάδων (-0,92%) και 626,57 μον. (+1,01%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,27 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 114,31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,33 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 1.682,30 μονάδες, ενώ στο +0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 765,84 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,59% στις 823,19 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, οι μετοχές των Aegean, Λάμδα, ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Εθνική σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, έχοντας όμως, ειδικά οι δύο τελευταίες εμφανίσει ενδοσυνεδριακά έντονη μεταβλητότητα. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της Εθνικής, όπως και όλων των τραπεζικών μετοχών, η οποία σήμερα βρέθηκε από το +2,73% στο -1,82%, για να κλείσει τελικά στο +2,27%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι Motor Oil, Τιτάν, Σαράντης και Πειραιώς, ενώ μικρή ήταν η άνοδος σε ΜΕΤΚΑ, Alpha Bank, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν σήμερα απώλειες που έφτασαν το 2,10%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Grivalia, Eurobank και ΟΠΑΠ. Η ΕΕΕ έκλεισε με μικρές απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ