Ισχυρή τραπεζική διόρθωση με το βλέμμα στο Eurogroup

Ισχυρή τραπεζική διόρθωση με το βλέμμα στο Eurogroup
H "βουτιά" επανέφερε το ΓΔ στις 604 μονάδες - "Βαρύ" το διεθνές κλίμα

"Easy come, easy go..." λένε οι Άγγλοι. Το διεθνές κλίμα αγορών ακολούθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προχώρησε σε ισχυρή διόρθωση πάνω από 3%, «διαγράφοντας» μέσα σε μια μέρα μεγάλο μέρος των κερδών που απέκτησε –σε εξίσου μικρό χρονικό διάστημα βέβαια- και επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 600 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δημιούργησαν ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα συμπαρασύροντας σχεδόν όλο το υπόλοιπο ταμπλό, με μοναδικές εξαιρέσεις ορισμένα «μικρά» χαρτιά που παρείχαν στήριξη.

Η αγορά επηρεάστηκε από την κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, εξέλιξη που "έριξε" και στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος του Σεπτεμβρίου τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ο φόβος εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που διεξάγεται την Κυριακή, τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και των συνεχιζόμενων ανησυχιών γύρω από το σχέδιο άντλησης κεφαλαίων της Monte dei Paschi.

Επιπλέον, η τραπεζική πτώση τροφοδοτήθηκε και από την παραδοχή του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μπενουά Κερέ, ο οποίος μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε πως οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ιδίως για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται στο 49%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων έναντι ου Δημοσίου (σ.σ. φόροι και ασφαλιστικά ταμεία) αγγίζουν τα 109 δισ.ευρώ.

Την ίδια ώρα, η αγορά περιμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, από το οποίο αναμένει έστω μια αρχική συμφωνία, ώστε να δοθεί το σύνθημα ότι κλείνει η β΄ αξιολόγηση. Οι προσδοκίες από το σημερινό EuroWorking Group είναι χαμηλές, καθώς αναμένεται απλά να διαπιστωθεί βάσει έκθεσης των θεσμών η "σημαντική πρόοδος" διαπραγματεύσεις αλλά και τα μεγάλα "κενά" που απομένουν.

Στα της συνεδρίασης,οΓενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,09% στις 604,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 621,31 μονάδων (-0,33%) και 603,41 μονάδων (-3,30%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,19 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 100,98 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,85 εκατ. τεμάχια (στην Εθνική τα 4,5 εκατ.). Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 3,45%, στις 1.624,94 μονάδες, ενώ στο -0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 793,95 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 7,57% στις 730,25 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, διψήφια ήταν η πτώση της μετοχής τηςΠειραιώς, η οποία έκλεισε στο -10,77%, η οποία μετά και την πτώση των τελευταίων τριών ημερών έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ των κερδών του πρόσφατου ράλι. Την Πειραιώς ακολούθησαν όλες οι συστημικές τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να κλείνει στο -7,51% και τις Alpha Bank και Eurobank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με απώλειες 6,63% έκαστη.Απώλειες που έφτασαν το 4,79% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -4,48%, με τις ΟΤΕ, ΔΕΗ και Σαράντης να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%. Στο -2,39% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, στο -2,23% ο ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie και Τιτάν, με μόνες τις μετοχές των Grivalia και Μυτιληναίος να "γλιτώνουν" το αρνητικό πρόσημο στον FTSE 25, αφού έκλεισαν αμετάβλητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ