ΧΑ: "Υγιές" profit-taking μετά το ανοδικό ράλι

ΧΑ: "Υγιές" profit-taking μετά το ανοδικό ράλι
Η τραπεζική διόρθωση επανέφερε το ΓΔ στις 623 μονάδες

Δύο βήματα μπρος ένα πίσω πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προχώρησε σήμερα σε ήπια «συγκομιδή» κερδών, μετά και το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων που ανέβασε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 632 μονάδες. Η σημερινή διόρθωση τον επανέφερε στα επίπεδα των 620-625 μονάδων και μπορεί να φαντάζει ισχυρή (-1,41%), ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί μια σχετικά υγιής (και λίγο έως πολύ αναμενόμενη) αντίδραση στο εξαήμερο ανοδικό σερί που προηγήθηκε.

Άλλωστε σε κανένα τίτλο δε διακινήθηκαν υπερβολικά μεγάλοι όγκοι συναλλαγών ώστε να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ενώ απουσία κάποιου σημαντικού ενδογενούς παράγοντα οι επενδυτές έτσι κι αλλιώς δεν έβρισκαν κάτι το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο κλίμα επικράτησε και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, γεγονός που έδωσε σε αρκετούς ξένους παίχτες δικαιολογία να απέχουν.

Στις εγχώριες εξελίξεις, ο διχασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα γίνεται όλο και πιο έντονος. Το σημείο αντιπαράθεσης βρίσκεται στο εάν θα πρέπει να ζητείται από την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εφαρμόσει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από τότε που ξεκίνησε η διάσωση, να πετύχει και να διατηρήσει άλλον έναν πολύ φιλόδοξο στόχο πλεονάσματος από το 2018 και έπειτα. Το ΔΝΤ τάσσεται κατά της πρότασης αυτής.

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 623,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 631,81 μονάδων (-0,11%) και 622,20 μον. (-1,63%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,65 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 85,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,47 εκατ. ευρώ. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 1,94%, στις 1.682,02 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 789,65 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με πτώση 5,23% στις 795,06 μονάδες.

Σεήπιες κινήσεις ρευστοποιήσεωνπροέβησανστις τραπεζικές μετοχέςοι ξένοιχωρίς ωστόσο να έχουν διακινήσει μεγάλους όγκους συναλλαγών με εξαίρεση την έντονη κινητικότητα της HSBC η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της 1 ώρα πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου με πακέτα στην Εθνική και τον ΟΠΑΠ.

Το ΧΑ βρήκε πάντως κάποια (έστω και ελάχιστα) εσωτερικά στηρίγματα, όπως αυτό της Jumbo (+0,84%), της ΕΥΔΑΠ (+0,37%) και της Grivalia (+0,13%). Βέβαια, σήμερα η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στους profit takers, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε απώλειες πάνω από 5%. Ειδικότερα, ηEurobankέκλεισε στο -5,61%, ηAlpha Bankστο -4,79%, ηΕθνικήστο -5,26% και ηΠειραιώςστο -5,77%.

Παράλληλα, η μετοχή τηςΕλλάκτωρβρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 7,50%, μετά την είδηση ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους υπεύθυνους της εταιρείας Άκτωρ (και στη Μοχλός), από την εισαγγελία Πρωτοδικών, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την ύπαρξη καρτέλ στα δημόσια έργα. Εκτός της Ελλάκτωρ και του τραπεζικού κλάδου, πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές τωνΔΕΗ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ