Ανοίγουν στο Χρηματιστήριο οι τοπικές αγορές ενέργειας

Ανοίγουν στο Χρηματιστήριο οι τοπικές αγορές ενέργειας
Στην δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας, αλλά και την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσανατολίζεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως αποκαλύπτει στο moneypro ο διευθύνων σύμβουλος του «Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών» Σωκράτης Λαζαρίδης.

Κύριε Λαζαρίδη, πιστεύετε ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, είναι ικανή να δημιουργήσει θετικότερο κλίμα για τη χώρα και την οικονομία μας ; Πως μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η επίσκεψη;

Δεν νομίζω πως μπορεί να δημιουργήσει το θετικό κλίμα, αλλά σίγουρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία του. Ιδιαίτερα αν συνειδητοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε την σημαντική κληρονομιά που κρύβεται σαν άυλο περιουσιακό στοιχείο στα 2.500 χρόνια ιστορίας μας και το πόσο ουσιαστικό είναι να αναγνωρίζεται και να αναδεικνύεται παγκοσμίως από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών σε πανηγυρική ομιλία στην χώρα μας. Είναι προφανές πλέον σε όλους ότι το θετικό κλίμα που αναφέρετε εξαρτάται από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης από τους θεσμούς και την κάλυψη των προϋποθέσεων για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με αφορμή και την β’ αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους ξένους επενδυτές; Ποια είναι η στάση που τηρούν αυτήν την περίοδο;

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρείες, μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα και αξιολογούν τις επενδυτικές εναλλακτικές . Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά και η επιλογή με την οποία θα ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα επηρεάσουν το ξεκίνημα του 2017, αφού φαίνεται να θεωρούνται τα σημεία που θα καθορίσουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Αυτό εξάλλου διαπιστώθηκε και από το Roadshow του Λονδίνου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε διεθνές επίπεδο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η επιλογή του BREXIT και η νέα Προεδρία στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η εμπειρία από τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, μπορεί να υπάρξει συνέχεια ;

Πρόσφατα είχαμε δύο νέες εισαγωγές, το ομόλογο της Housemarket (Όμιλος Fourlis) στην Κύρια Αγορά και το ομόλογο της MLS Πληροφορική στην Εναλλακτική Αγορά. Οι περιπτώσεις αυτές αξιοποίησαν τις δυνατότητες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοδότηση τους μέσω εταιρικών ομολόγων. Ταυτόχρονα συνέβαλαν και στη διεύρυνση των επιλογών των επενδυτών. Οι δύο αυτές εισαγωγές είναι πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες αφού εισάγουν νέα στοιχεία και καινοτομίες στη διαδικασία. Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να υπάρξει δυναμική διαμόρφωσης αγοράς ομολόγων και στην Ελλάδα όπως και σε χώρες όπως οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Πότε αναμένεται να υλοποιηθούν οι κανονιστικές αλλαγές που αποφασίσατε;

Για να μπορεί να παραμένει η αγορά χρήσιμη στους συμμετέχοντες της, θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα που εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις συνθήκες και το περιβάλλον. Έτσι πρόσφατα έχουν αποφασιστεί σημαντικές κανονιστικές αλλαγές. Έχει θεσπιστεί νέα μεθοδολογία στον τρόπο υπολογισμού κλεισίματος των μετοχών, οι υποχρεώσεις των Ειδικών Διαπραγματευτών είναι διαφοροποιημένες ανάλογα με τον τίτλο επί του οποίου θα ασκούν ειδική διαπραγμάτευση, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές τροποποιήσεις που αφορούν την αγορά παραγώγων, ο δε αλγόριθμος κλεισίματος είναι διαφορετικός ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει μια μετοχή. Αλλαγή σχεδιάζεται και στο θεσμικό πλαίσιο των ETFs ώστε οι εγχώριοι επενδυτές, μέσω της αγοράς του Χρηματιστηρίου, να μπορούν να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν ξένους δείκτες. Οι ανωτέρω αλλαγές προγραμματίζεται να υλοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Σε συνεργασία με άλλους φορείς της αγοράς, εξελίσσονται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας. Επίσης θα ήθελα να σημειώσω τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία SEE Link που υποστηρίζεται από την EBRD και αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας διασυνοριακών χρηματιστηριακών συναλλαγών. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν οι αγορές της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Κροατίας.

Το 2016 είδαμε και τρία Closing Bells για μη εισηγμένες εταιρείες. Θα υπάρξει συνέχεια ;

Το 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών προσκάλεσε, για πρώτη φορά, μη εισηγμένες Ελληνικές δυναμικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και πλάνο στην τοπική αλλά και διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι εταιρείες GAEA, EΨΑ, EΖΑ, Taxibeat, Incelligent, Systems Sunlight, Demo, Raymetrics, Sychem, B&T Composites, Αφοί Χαΐτογλου και Πίνδος συμμετείχαν με παρουσιάσεις τους προβάλλοντας την επιχειρηματική αλλά και την επενδυτική ιδέα. Αυτή είναι μια προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε και το νέο έτος

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές δράσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις από πολλούς συμμετέχοντες. Προγραμματίζει κάτι το Χρηματιστήριο;

Είμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα αυτής της πολύ σημαντικής δραστηριότητας. Οι λέξεις κλειδιά είναι εταιρείες που είναι στη φάση της ανάπτυξης, αναζητούν κεφάλαια (growth capital) και έχουν δραστηριότητα 3-5 χρόνια. Το ζητούμενο της προσπάθειας είναι να δημιουργηθούν αποτελέσματα, γρήγορα, με σημαντική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση. Μαζί με συνεργάτες και συμμετέχοντες, με την ευρεία έννοια της αγοράς, σχεδιάζουμε κυρίως δράσεις με σκοπό να βοηθήσουν νέες προσπάθειες επιχειρηματικότητας που έχουν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

Φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τι αποτελεί αυτή η επέτειος ;

Στη μακρά περίοδο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου ως οργανωτή αγοράς έχουν υπάρξει ενδιαφέρουσες αλλά και δύσκολες στιγμές. Ήταν και είναι όμως πάντα, παρόν στις εξελίξεις της Ελλάδας παρέχοντας λύσεις χρηματοδότησης και επενδυτικές επιλογές συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και οικονομίας. Η ιστορία είναι για εμάς όχι μόνο παρακαταθήκη αλλά και κινητήρια δύναμη για τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη τόσο του χρηματιστηριακού θεσμού όσο και του ευρύτερου χώρου της κεφαλαιαγοράς. Οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία 15ετία έχουν θωρακίσει τις χρηματιστηριακές αγορές και τις έχουν προσαρμόσει κατάλληλα για να παίξουν στην Ευρώπη -ισοβαρώς με την παραδοσιακή τραπεζική- άμεσο ρόλο στην μεταφορά επενδυτικών πόρων από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ