XA: Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση

XA: Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση
«Αδιάφορη» άφησε την εγχώρια αγορά η επίσκεψη του (πρώην) Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στη κοινή συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτός των τυπικών «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο λαών δεν ανέφερε κάτι ουσιαστικό από το οποίο θα μπορούσε να «πιαστεί» η αγορά, πέραν του ότι απαιτείται ελάφρυνση χρέους. Το ενδιαφέρον σήμερα στράφηκε κυρίως στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ απογοητευτικός ήταν για άλλη μια φορά ο τζίρος, αν και σχετικά «τσιμπημένος» σε σχέση με τα συνηθισμένα του επίπεδα. Η συνεδρίαση αυτή υπήρξε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις που «καίνε» την αγορά, αναμένεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το ανανεωμένο διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης (των κ.κ. Τσακαλώτου, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη). Η κυβέρνηση επιθυμεί - βάσει όσων αποφασίστηκαν στο Εurogroup της προηγούμενης εβδομάδας - να υπάρξει τεχνική συμφωνία επί της αρχής πριν την 28η Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Euro Working Group.

Παράλληλα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα των τραπεζών για γ' 3μηνο του έτους (σήμερα η Πειραιώς), όπου και εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Οι θετικές αυτές τάσεις εξαρτώνται πλέον από την πορεία που θα ακολουθήσει εφεξής το ΑΕΠ, πιστοποιώντας ότι η αύξηση των μεγεθών του γ΄ τριμήνου δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 578,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 578 μονάδων (-0,32%) και 581,76 μον. (+0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,38 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 42 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 223 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,50%, στις 1.526,58 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 745,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 642,80 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η ΜΕΤΚΑ και η ΕΥΔΑΠ σημείωσαν απώλειες 4,81% και 4,40% αντίστοιχα, με τη Βιοχαλκο να ολοκληρώνει με πτώση 3,79%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Aegean και Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Εθνική έχασαν 1% και 1,10% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Eurobank.

Στον αντίποδα, η Μυτιληναίος συνεχίζει την ανοδική της κίνηση, η οποία ξεκίνησε μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 3,67%, με την Jumbo να ανακάμπτει και να κλείνει στο +2,02%. Άνοδο 1,46% σημείωσε η Motor Oil, ενώ ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Στον Mid Cap τώρα, οι Attica Bank και Intralot βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο, καθώς αποφασίστηκε η αφαίρεσή τους από τον MSCI Greece Small Cap. Η αλλαγή θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου. Η Attica Bank έκλεισε με απώλειες 3,39% και Intralot υποχώρησε κατά 2,73%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ