ΧΑ: Με απώλειες ολοκληρώνεται η εβδομάδα

ΧΑ: Με απώλειες ολοκληρώνεται η εβδομάδα
Νευρικότητα στην αγορά στον απόηχο του ΣτΕ - Χαμηλός ο τζίρος

Πτωτικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας και τις εβδομαδιαίες απώλειες του στο -0,90%. Διχασμένες οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες σε συνδυασμό με κάποια επιλεγμένα blue chips επιχείρησαν να περιορίσουν την πτώση που προκάλεσε η νευρικότητα στις επενδυτικές τάξεις, καθώς η κυβέρνηση βιώνει νέες αναταράξεις όσο μαίνεται η «μάχη» των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά τοτζίρο, μη σας… ξεγελάη πλασματική «εκτόξευση» του στα 325 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδόν τα 300 από αυτά οφείλονται στα 54 εκατ. τεμάχια που διακίνηθηκαν σήμερα στη μετοχή του Αστέρα και τα οποία απέκτησε η Apollo Investment Holdco. Η διακίνηση των πακέτων συνδέεται με το ποσοστό του 67,1% που κατείχε η Εθνική στην εισηγμένη, ενώ η μεταβίβαση του ποσοστού που κατείχε το ελληνικό δημόσιο (21,23%) πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακά. Αφαιρώντας λοιπόν αυτά, μας μένει ο… συνηθισμένος πενιχρός τζίρος της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη μακρά περίοδο συσσώρευσης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά εδώ και καιρό.

Πάντως, αν και βραχύτερη κατά μία ημέρααυτή η εβδομάδα ήταν πλούσια εξελίξεων, οι οποίες είχαν σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις. Η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μονοπώλησε το ενδιαφέρον, καθώς παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένα γρήγορο κλείσιμο, τα ζητήματα (εργασιακά) που τέθηκαν στο τραπέζι είναι ευαίσθητα για την κυβέρνηση, με την αγορά να θεωρεί ότι θα δοκιμάσουν αργά ή γρήγορα τις αντοχές της. Παράλληλα, κι ενώ η αγορά ανέμενε να υπάρξει "δομικός ανασχηματισμός" στην κυβέρνηση, ο οποίος είχε προαναγγελθεί και από την κυβερνητική εκπρόσωπο, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι οι όποιες προθέσεις... παγώνουν. Ο λόγος είναι φυσικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία και θέτει σε νέες περιπέτειες τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 588,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 584,87 μονάδων (-0,78%) και 591,84 μον. (+0,40%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 325 εκατ. ευρώ (γύρω στα 27 όμως αφαιρώντας τον Αστέρα),ο όγκος ανήλθε στα 88,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 56 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,06%, στις 1.560,90 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 750,23 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,93% στις 660,51 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,90%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,62%.

Στοταμπλότώρα, η Βιοχαλκο αποδείχθηκε μεγάλο βαρίδι στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς έκλεισε με απώλειες 5,63%, συνεχίζοντας το αρνητικό της σερί αυτήν την εβδομάδα, με τις ΕΥΔΑΠ και Λάμδα να κλείνουν στο -2,02% και -2,62% αντίστοιχα. Απώλειες 1,13% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν έκλεισε στο -1,06%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Aegean, Εθνική, Grivalia και Jumbo.

Στον αντίποδα, το +4,09% που σημείωσε η Eurobank, διευρύνοντας στο τέλος της συνεδρίασης, συνέβαλε στη δραστική μείωση των απωλειών του γενικού δείκτη, ενώ το +1,46% της ΓΕΚ Τέρνα βοήθησε, καθώς η αγορά εξέλαβε θετικά την πρόταση εξαγοράς του αεροδρομίου που υπέβαλε μέσω κοινοπραξίας. Ήπια ανοδικά έκλεισαν τελικά οι ΜΕΤΚΑ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Motor Oil.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ