ΧΑ: Υπέκυψε τελικά στο τριήμερο "ροκάνισμα"

ΧΑ: Υπέκυψε τελικά στο τριήμερο "ροκάνισμα"
Αβέβαιο το κλίμα των διαπραγματεύσεων -Κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Απέτυχε να επιδείξει την ανοδική κίνηση προς το πολυπόθητο όριο των 600 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε τελικά στο τριήμερο «ροκάνισμα» των δεικτοβαρών μετοχών και υποχώρησε ακόμα πιο χαμηλά στις 588,95 μονάδες. Η αγορά αντέδρασε ξεκάθαρα αρνητικά στην πρόθεση του πρωθυπουργού για "δομικό" ανασχηματισμό, την ώρα μάλιστα που ξεκίνησε η δεύτερη αξιολόγηση, δημιουργώντας έντονο κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί ταχέως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θέτοντας ως χρονικό όριο το τέλος του έτους, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης μόνο θετικά δεν είναι. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπ. Εργασίας εισέπραξε ένα γενικευμένο "όχι" σε κάθε πρόταση που έκανε κατά το προηγούμενο διήμερο κύκλο συναντήσεων σε σχέση με το νέο Εργασιακό αλλά και την αναμόρφωση του συστήματος της παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Όσον αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, οι κατά πλειονότητα ξένοι επενδυτές του ΧΑ δείχνουν να αντιμετωπίζουν και τις δικές τους ανησυχητικές εξελίξεις, με το επόμενο δίμηνο να είναι το πλέον αβέβαιο για τις διεθνείς αγορές. Είναι το διάστημα που τόσο η Fed όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αλλά και η ΕΚΤ, αναμένεται να δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους για το... κόστος του χρήματος.

Στα της συνεδρίασης τώρα,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 588,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 588,21 μονάδων (-0,83%) και 594,61 μον. (+0,25%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,3 εκατ. ευρώ,ο όγκος ανήλθε στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 40,45 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,91%, στις 1.558,27 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 743,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 1,83% στις 654,31 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, το -3,01% της Eurobank, καθώς και οι ανώτερες του 2% απώλειες των ΔΕΗ, Τιτάν και Εθνική δεν άφησαν περιθώρια για αλλαγή του κλίματος, αν και έγιναν προσπάθειες από αρκετές μετοχές. Μάλιστα, οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Folli Follie έκλεισαν με πτώση άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκεισαν οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ήταν η μόνη που έκλεισε με κέρδη άνω του 1%, ενώ μικρή ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Grivalia, Aegean, Jumbo, ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχαλκο και Μυτιληναίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ